Pliometrik antrenman yapan öğrencilerin sıçrama performanslarının incelenmesi - Çavdar, Kurtuluş (My University, 2006)
Bu araştırma ile, 10 haftalık pliometrik antrenman uygulanan 12-14 yaş arası öğrencilerin sıçrama performanslarının ve bazı fiziksel parametrelerinin değişimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırma kapsamında, kız ve erkek karma gönüllü ilköğretim okulu öğrencilerinden iki grup; pliometrik antrenman yapacak olan 18 kişilik çalışma grubu ve pliometrik antrenman yapmayacak olan 18 kişilik kontrol grubu oluşturulmuştur. Araştırmaya katılan bireylerin 10 haftalık süre sonunda ilk, ara ve son ölçüm verileri bilgisayar statistiksel olarak analiz edilmiştir. Analizlerde anlamlı sonuçlara ulaşabilmek için alfa değeri 0,05 olarak alınmış ve p<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Yapılan bu analizler sonucunda 10 haftalık çalışmayı tamamlayan çalışma grubunun biceps, triceps, abdominal, üst bacak ve midaxilla deri altı yağ oranlarında p>0,05 düzeyinde anlamlı farklılıklar bulunmazken, göğüs, subscapula, suprailiac ve baldır deri altı yağ oranlarında p<0,05 düzeyinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Denge ölçümü verilerinde p>0,05 düzeyinde anlamlı farklılıklar bulunmazken, esneklik verilerinde p<0,05 düzeyinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Sıçrama ölçümü verilerinin tümünde p<0,05 düzeyinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Kuvvet ve dayanıklılık verilerinin tümünde p<0,05 düzeyinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Çevre ölçümü göğüs, karın ve üst bacak verilerinde p>0,05 düzeyinde anlamlı farklılıklar bulunmazken omuz, biceps, baldır ve önkol verilerinde p<0,05 düzeyinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Yağsız bacak kas alanı, beden yoğunluğu, %yağ, yağ ağırlığı, yağsız beden ağırlığı ve vücut kitle indeksi verilerinde p>0,05 düzeyinde anlamlı farklılıklar bulunmazken, maksimum anaerobik güç verilerinde p<0,05 düzeyinde anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçları, yapılan düzenli pliometrik antrenmanların, deri altı yağ oranları üzerinde anlamlı sayılabilecek düzeyde etkili olmadığını; ancak sıçrama, kuvvet ve esneklik verilerini yüksek oranda anlamlı olarak etkilediğini göstermiştir. Anahtar Kelimler: Pliometrik antrenman, sıçrama performansı, kuvvet, dayanıklılık, esneklik.

The purpose of this study was to examine the effects of a 10-week plyometric training program on jumping performances and related physical parameters of students aged 12-14. For this purpose, voluntary subjects composed of 36 elementary school students were divided into two seperate groups of 18 mixed -girls and boys- students, a plyometric training and a control group. Computer program was used to calculate the statistics on initial, in-between and final data. To obtain meaningful results, alpha level was established a priori at p<0,05. As a result of this statistical analysis, variations at biceps, triceps, abdominal, thigh and midaxilla skinfold values were not meaningful at the level of p>0,05 for 10-week training group while pectoral, subscapula, suprailiac, calf skinfold rate variations were meaningful at p<0,05. Variations on balance measurement rates were not meaningful while meaningful rates at the level of p<0,05 obtained for flexibility data. For all jumping measurements, the variations were meaningful as for all strength and resistance data. Concerning the peripheral measurements, the variations were not meaningful for pectoral, abdominal, thigh data while shoulder, biceps, calf and forearm variation levels were meaningful at p<0,05. Not significant variations at fatless leg muscle area, body density, %fat, fat weight, fatless body weight and body mass index were obtained. At the maximum anaerobic strenght measurement data, significant variations at the level p<0,05 obtained.
Keywords: Antrenman_Öğrenciler; Beden Eğitimi ve Spor