Schreibprogression im universitären daf-unterricht eine schreibfertigkeit bezogene analyse des lehrwerks „netzwerk neu a2“ - Akbaş, Ayşegül (My University, 2025)
Üniversite düzeyinde yabancı dil olarak Almanca öğretiminde (daf) yazma becerisinin gelişimi “netzwerk neu a2“ ders kitabının yazma becerisi odaklı analizi Üniversite Düzeyinde Yabancı Dil Olarak Almanca Öğretiminde (DaF) Yazma Becerisinin Gelişimi. “Netzwerk Neu A2” Ders Kitabının Yazma Becerisi Odaklı Analizi konulu bu kapsamlı bir kuramsal çerçeve sunulmasının ardından “Netzwerk Neu A2” adlı ders kitabı, üniversite düzeyinde DaF öğretiminde yazma becerisinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir mi?” temel araştırma sorusuna ve bu soruya bağlı üç alt soruya ampirik bölümde yanıt aramaktadır. Bu betimleyici çalışmanın temel amacı, “Netzwerk Neu A2” ders kitabının yazma becerisine odaklanan bir analizini gerçekleştirerek, üniversite düzeyindeki Almanca Yabancı Dil öğretiminde üretken bir dil becerisi olan yazmanın gelişimine katkı sunmaktır. Çalışmada, söz konusu ders kitabı (kurs kitabı) yazma becerisi bağlamında incelenmiş; yazma gelişimini ne ölçüde desteklediği ve öğrenciler açısından ne tür kazanımlar sağladığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ampirik bölümde, bu amaç doğrultusunda yazma odaklı, nitel bir ders kitabı analizi yapılmıştır. Araştırmanın evrenini ve örneklemini, ders kitabında yer alan tüm yazma etkinlikleri oluşturmaktadır. Veri toplama süreci; yazma görevleri içeren alıştırmalar, yazmanın başka bir beceriye aracı olarak kullanıldığı etkinlikler ile hedef beceri olarak yazma yetisinin geliştirilmesini amaçlayan etkinlikler (ön hazırlık alıştırmaları dâhil) üzerinden, yazma etkinliği tipolojisi (yönlendirme düzeyi ve sosyal biçim göz önünde bulundurularak) ve araştırmacı tarafından geliştirilen ölçütler doğrultusunda yürütülmüştür. Bu çerçevede elde edilen veriler, “Netzwerk Neu A2” ders kitabının üniversite düzeyindeki Almanca yazma becerisi gelişimine olan katkısı açısından değerlendirilmiş ve alt araştırma sorularına yönelik çıkarımlar yapılmıştır. Bu çalışma, yazma becerisinin gelişimi, desteklenmesi ve alternatif öğretim yaklaşımlarına yönelik gerçekleştirilecek ileri düzey ampirik araştırmalar için bir başlangıç noktası niteliğindedir ve yazma odaklı başarılı bir Almanca Yabancı Dil öğretiminin yapılandırılmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir.

This master's thesis on the topic of Writing Progression in university German as a Foreign Language Teaching – A Writing Skills-Related Analysis of the Textbook Netzwerk Neu A2 follows a detailed theoretical foundation and answers the research question Can the textbook Netzwerk Neu A2 contribute to promoting writing skills in university German as a foreign language teaching? and three sub-research questions in the empirical part. The primary goal of this descriptive work is to successfully contribute to the progression of the productive skill of writing in university German as a foreign language teaching by conducting a writing skills-related analysis of the textbook Netzwerk Neu A2. The textbook Netzwerk Neu A2 (coursebook) and its writing skills-related analysis will be used to determine what contribution it makes to promoting writing progress and to what extent students can benefit from it. The empirical part will involve an aspect-oriented qualitative textbook analysis. The entire sample includes all writing exercises. Data collection is conducted by analyzing exercises with a clear task to writing activity (clear writing tasks), exercises using writing as a means to another end, and as a target skill (including preparatory exercises) with reference to the writing exercise typology (taking into account the degree of control and social form), as well as according to a catalog of criteria. Based on this, the data is evaluated with regard to the contribution of the Netzwerk Neu A2 textbook to promoting writing skills in university German as a foreign language classes and the derivation of answers to the sub-research questions. The research conducted lays the foundation for further empirical work on writing progression and its support options and alternatives for achieving successful German as a foreign language teaching in the area of writing skills.
Üniversite düzeyinde yabancı dil olarak Almanca öğretiminde (daf) yazma becerisinin gelişimi “netzwerk neu a2“ ders kitabının yazma becerisi odaklı analizi
Keywords: Alman dili; Ders kitabı analizi; German language; Gramer; Grammar; Network New A2; Netzwerk Neu A2; Öğrenim ve öğretim; social form; Sosyal biçim writing progression; stages of writing instruction; Study and teaching; textbook analysis; university education sector; Üniversite düzeyi; writing exercise typology; writing skills; Yazma becerisi; Yazma etkinliği tipolojisi; Yazma gelişimi; Yazma Yönergelerinin Yönlendirme düzeyi