Saff suresi ve tefsiri - Aktürk, Zeynep (My University, 2002)
Kur'ân alemlerin Rabbi olan Allah'ın kelâmıdır. Bir sözün değeri, onu söyleyenin kıymeti ile doğru orantılıdır. Öyleyse, hiç yoktan kainatı var eden yüce Allah'ın gönderdiği, bu kutsal mesajın okunması ve tetkik edilmesi gerekmektedir. Saff Sûresi ilk olarak, göklerde ve yerde olan her şeyin Allah'ı tesbih ettiğini vurgulamaktadır. Allah, isimlerinde ve fiillerinde mükemmeldir, kusurlardan münezzehtir. Mikro alem denilen atom, hücre gibi küçük sistemlerde, yıldızlar, galaksiler, gezegenler gibi, makro alemlerde görülen düzen ve normo alem olan insanın mükemmel yaratılışı, Allah'ın varlığına, birliğine, kudretine şahitlik etmektedir. Saff Sûresi, mü'minlere söz ve amel bütünlüğünü korumaları emrini vermekle devam etmiştir. İman edenlerin, söz ve amellerinde çelişkiye düşmeleri en çirkin suçlardan biridir. Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak, inananların ulaşacağı en yüksek noktadır. Saff Sûresi'nde taşları birbirine kenetlenmiş bir bina gibi saflar halinde, Allah uğrunda savaşanların bu payeyi kazanacakları söylenmektedir.İslam savaşı istememekle birlikte, onun bir realite olduğunu kabul etmiş, çocuklara, kadınlara, yaşlılara, din adamlarına, mallara zarar vermeme şartını ortaya koymuştur. Saff Sûresi Hz. Musa ve Hz. İsa peygamberlerden bahsetmektedir. İsrailoğulları'na gönderilen peygamberlerden Hz. Musa, bu kavim tarafından anlaşılamamış ve adeta bir düşman muamelesi görmüştür. İsrailoğulları, kendilerine sunulan nimetlere karşı nankörlük sergilemişlerdir. Nankörlüğün küfür tohumu saklayan bir vasıf olması sebebi ile de, bu topluluk hidayete erememiştir. Saff Sûresi'nde Hz. İsa Tevrat'ı doğruladığını söylemekte ve ismi Ahmet olan bir peygamberi müjdelediğini belirtmektedir. Tevhid ve nübüvvet esaslarını vurgulayan Saff Sûresi, mü'minleri ahirette ulaşacakları nimetlere yönlendirmiştir. Bu sûre, Hz. İsa'nın etrafındaki havarilerin, Allah'ın dinine yardımcı olduklarını hatırlatarak tamamlanmıştır. Mü'minler, eğer hak dinin yücelmesine yardım ederlerse, hiç şüphesiz Allah da onları destekleyecektir. The Holy Quran is a saying of word of the Lord of the universe. The value of a word corresponds to that of who has said it. Thus, we must read and examine this holy message sent by the Supreme Being creating the universe from the nothingness. The sura Saff primarily stresses that all of the things in the sky and on the earth praises the God. The God is perfect in her names and actions, and exempt from any fault. The harmony in the macrocosmos such as atoms and cells and the macrocosmos such as stars, galaxies, planets, and the perfect creation of the human being, being a normocosmos, are being eyewitness to the existence, integrity and power of the God. The sura Saff continues an order suggesting that all the believers should preserve their integrity of word and action. It is the worst crime that the believers conflict with their words and actions. The highest point that the people can reach is to gain the satisfaction of the God. The sura Saff says that those who fight for the sake of the God in rows as combined stones in a building will reach that point. Islam is not in favor of war, but it considers the war as a reality, and made a stipulation for not giving damage to the children, women, elders, the clergy, goods. The sura Saff tells of Jesus Christ and the prophet Moises. Moises who has been assigned for the people in Israel has not been understood and even considered as if he is an enemy. The people in Israel have showed ingratitude instead of thanking for the favors presented to them. Because gratitude reserves the seed of blasphemy inside, this community has never found the right way. On the sura Saff, Jesus Christ confirms the Bible and announces a new prophet called Ammed. The sura Saff stressing the rules of the prophecy and the existence of the God has directed the people to the favors, which they could reach in the other world beyond. This sura ends with the words remembering that the disciples of Jesus Christ have helped the religion of the God. If the believers help Islam, the true religion, to improve, they are undoubtedly supported by the God.
Keywords: Din; İslam Dini; Kur’an ve Kur’an İlimleri; Tefsir