Acil servis hemşirelerinin stres kaynakları ve başa çıkma yöntemlerinin belirlenmesi - Sağlam, Zeynep (My University, 2005)
Araştırma, acil serviste çalışan hemşirelerin stres kaynakları ve başa çıkma yöntemlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve analitik olarak planlandı. Araştırma, İstanbul ilinde bulunan Sağlık Bakanlığı, SSK ve Üniversite hastanelerinde yazılı izinler alınarak, 13 Aralık 2004 ile 13 Nisan 2005 tarihleri arasında yapıldı. Yapılan analiz sonucunda örneklem büyüklüğü 197 hemşire olarak belirlendi. Veriler, anket formu, stres kaynağı ölçeği ve stresle başa çıkma ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde; Ortalama, Standart sapma, Oneway Anova testi, Tukey HDS testi, Kruskal Wallis testi, Mann Whitney U testi, Ki-Kare testi, Pearson korelasyon testi kullanıldı ve geçerlilik güvenilirlik analizi için Cronbach's alpha katsayısına bakıldı. Sonuçlar % 95'lik güven aralığında, anlamlılık p<0,05 düzeyinde değerlendirildi. Acil serviste çalışan hemşirelerin, stres kaynağı ölçeği alt ölçeklerinden aldıkları puanlarda üçüncü grupta ve hastalık geliştirme eğiliminde olduğu saptandı. 23-27 yaş grubunun stresle başa çıkmada enstrümantal sosyal destek arama ve duygulara odaklanma ve duyguları ortaya koyma puanları anlamlı yüksek (p<0,05), 33-37 yaş grubunun yadsıma puanları ileri derecede anlamlı yüksek (p<0,01) bulundu. Üniversite hastanesinde çalışan hemşirelerin stresle başa çıkma puanları anlamlı yüksek (p<0,05), duygusal sosyal destek arama, duygulara odaklanma ve duyguları ortaya koyma puanları ileri derecede anlamlı yüksek (p<0,01) bulundu. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışan hemşirelerin stresle başa çıkmada aktif başa çıkma puanları ileri derecede anlamlı düşük (p<0,01), olumlu yeniden yorumlama puanları anlamlı düşük (p<0,05), davranışsal olarak ilgiyi kesme ve yadsıma puanları ileri derecede anlamlı yüksek (p<0,01) bulundu. STRESS SOURCES OF EMERGENCY UNIT NURSES AND DETERMINING MANAGEMENT STRATEGIES

This study was planned both as descriptive and analytic with the aim of determining stress sources and management strategies of nurses who work in the emergency department. The study was done in Istanbul at the hospitals of Ministry of Health and Universities after consents were obtained, between December 13, 2004 and April 13, 2005. Sampling size was determined as 197 nurses according to pre-study evaluation. Data was obtained using a questionnaire, a stress source scale and a stress management scale. In the analysis of the data mean, standard deviation, One-way ANOVA test, Tukey HDS test, Kruskal Wallis test, Mann Whitney U test, Chi-square test and Pearson correlation test were used and Cronbach's alpha constant was used for validity confidence analysis. Results were evaluated at 95% confidence interval and significance was determined at p<0.05 level. It was observed that stress source scale of nurses who work in the emergency departments was in the third group according to the scores of sub scales and has a tendency towards disease development. Scores of seeking instrumental support, emotional focusing and demonstrating feelings among those between the ages of 23 and 27 years were significantly higher (p<0.05), whereas denial scores of those between the ages of 33 and 37 years were significantly higher (p<0.01). Stress management scores of nurses who work at university hospitals were significantly higher (p<0.05), and scores of seeking emotional social support, focusing on emotions and demonstration of feelings were also significantly higher (p<0.01). Among nurses who work at Ministry of Health Hospitals, scores of active management were very significantly lower (p<0.01), positive re-evaluation scores were significantly lower and behavioral cessation of interest and denial scores were significantly higher (p<0.01). YÜKSEKÖĞRETİM KURULU DÖKÜMANTASYON MERKEZİ TEZ VERİ FORMU Konu: Üniv. Konu:NOT: Bu bölüm merkezimiz tarafından doldurulacaktır. YazarınınSoyadı: SAĞLAMAdı: ZeynepTezin Türkçe Adı: Acil Servis Hemşirelerinin Stres Kaynakları Ve Başa Çıkma Yöntemlerinin BelirlenmesiTezin Yabancı Adı: Stress Sources Of Emergency Unit Nurses And Determining Management Strategies Tezin YapıldığıÜniversite: Marmara Üniversitesi Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yılı: 2005Kuruluşlar: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, SSK Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanesi, SSK İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, SSK Kartal Hastanesi.Tezin Türü: Yüksek Lisans Dili: TürkçeSayfa Sayısı: 105Danışmanların Ünvanı: Prof. Dr. Adı: NecmiyeSoyadı: SABUNCUTürkçe Anahtar Kelimelerİngilizce Anahtar Kelimeler5- Stres1- Stress6- Acil Servis Hemşireleri2- Emergency Unit Nurses7- Stres Kaynakları3- Stress Sources8- Stresle Başa Çıkma4- Stress Management StrategiesTarih: 12.12.2005İmza:
Keywords: Hemşireler