Dijital dönüşüm bağlamında teknolojik zehirlenme ve semptomları - Yılmaz, Erdal (My University, 2020)
ÖZETTeknolojik gelişmeler ile farklı bir çağa doğru adım atmaktayız. Bu durum birçok farklı olayları beraberinde getirmiştir. İnsanoğlu bu sürece uyum sağlamaya çalışmaktadır. Teknolojinin getirdiği kolaylığın yanında farklı sorunlarda medyana gelse bile göz ardı edilmiştir. Bu dönemde ortaya çıkan dönüşüme, dijital dönüşüm adı verilmektedir. Dijital dönüşümün bileşenleri olan bilgisayar, internet, sanal gerçeklik, simülasyon, makineleşme vb. gibi kavramlar ile insanların nasıl bir değişime uğradığını ve değişimin insanlar üzerinde nasıl bir etki bıraktığını kavramak açısından önem arz etmektedir. İnsanlar teknolojinin nimetlerinden yararlanırken yan etkilerini gözden kaçırmışlardır. Bu durum için etkili eleştirel analizler yapılmıştır. Bu eleştirilerden birisini de John Naisbitt yapmıştır. İnsanın ulaştığı teknolojik gelişmelerin yoğunluğuna bağlı olarak ortaya çıkan bu durumu Naisbitt “zehirlenme” olarak ortaya atmıştır. Bu bölgeye “teknolojik zehirlenme bölgesi” adını vermiştir. Teknolojik olarak zehirlenmiş bölgenin semptomları şunlardır; ibadetten beslenmeye hızlı bir çözüm tercihi, teknolojiden çekinme ve teknolojiye tapınma, gerçek ile sahteyi ayırt edememe, şiddeti normal kabul etme, teknolojiyi bir oyuncak gibi sevme, yaşantılarımızı mesafeli ve çılgın bir şekilde yaşamak. Bu tezde eleştirel yaklaşım olan teknolojik zehirlenme ve semptomlarını dijital dönüşüm bağlamında literatür taramasına dayalı analitik bir yöntemle ele alınmıştır. Teknolojik gelişmelerin sonucu olan dijital dönüşümün; biz insanları nasıl etkilediği, hayatlarımızı ne ölçüde değiştirdiği ve içinde bulunduğumuz yeni dünyanın ne yöne doğru, nasıl hareket ettiğine ulaşmayı amaçlanmıştır. Sonuç olarak ise teknolojik zehirlenme dijital dönüşüm ile artmış ve yan etkileri gözükmektedir. Ancak teknolojiyi saf bir fayda olarak ya da zararlı bir teknoloji olarak ele almak doğru değildir. Bütüncül bir yaklaşımla ele almak gerekmektedir. Bu durum şunu ortaya koymaktadır. Teknolojik zehirlenme dijital kültürün yan etkilerinden biridir. Bu durum dijital dönüşüm ile çok daha hızlı ilerlemektedir.

ABSTRACTWith technological developments we are taking new steps towards a new era. This situation has brought several different happenings in its wake. Human being tries to adapt himself to this process. Beside of the facilities brought by technology, even different problems which appeared have been ignored. The transformation which appeared in this period is called digital transformation. Components of digital transformation like computer, internet, cyber reality, simulation, mechanisation and terms like these are important to understand what kind of change people suffered and what kind of an impression the transformation left.People missed side effects of technology while profiting by its boons. This situation was analysed efficiently and critically. One of these criticisms was made by John Naisbitt. This situation which appears depending on the intensity of technological developments people reach was put forward by Naisbitt as “intoxication”. This area was called “area of technological intoxication”. The symptoms of a technologically poisoned area are: rapid solution choice from worship to nutrition, beware of technology and technology worship, not being able to distinguish real and fake, accepting violence as to be normal, loving technology like a toy, living our experiences in a distanced and crazy way. In this degree technological intoxicationand its symptoms are discussed with analytic methods based on literature survey in the context of dijital transformation. It aims on reachig how digital transformation as a result of technological development has effected us people, how much it has changed our lifes and to which direction and how the new world moves.Consequently technological inxotication has increased with digital transformation and side effects can be seen. However, it is not right to treat technology only as an advantage or harmful technology. It has to be treated as an integrated approach. This shows that technological poisonig is a side effect of digital culture. This situation is moving much faster with digital transformation.
Keywords: Bilişim teknolojisi; Dijital Dönüşüm; Gazetecilik; Human-Technology Interaction; Information technology; İnsan-Teknoloji Etkileşimi Digital Transformation; Journalism; Technological Intoxication; Technologies; Teknoloji; Teknolojik Zehirlenme