Aile işletmelerinde nesiller arası yönetici değerlerindeki değişim ve bu değişimin nedenleri üzerine bir araştırma: güney marmara bölgesi örneği - Yıldırım, Yavuz Tansoy (My University, 2011)
letmesi, Nesil, Değer, Yönetici Değerleri ÖZET Değişim ile karşı karşıya kalan toplumlarda sadece maddi unsurlar değil aynı zamanda değerler gibi manevi unsurlarda değişiklik göstermektedir. Bu çalışmanın amacı aile işletmelerinde nesiller arasında yönetici değerlerinde farklılık olup olmadığını araştırmak, farklılık var ise bunların nedenlerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda, Güney Marmara bölgesinde faailyette bulunan aile işletmlerinde, 111 kişi 1. nesil, 150 kişi 2. nesil olmak üzere toplam 261 kişi üzerinde anket tekniği kullanılarak bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada toplanan veriler ile gerçekleştirilen faktör analizi sonucunda gelenekçilik, girişimcilik, riya, akılcılık, tevazu ve merkeziyetçilik boyutları elde edilmiştir. Genel olarak aile işletmelerinde nesiller arasında gelenekçilik ve merkeziyetçilik boyutlarında farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Nesiller arasındaki yönetici değerlerindeki farklılıkların nedenleri pazar, maliyet, rekabet, teknoloji ve ürün sunma sürecinin karmaşıklık düzeyi olarak bulunmuştur. Family Business, Generation, Value, Managerial Values

In societies that face social change, not only tangible but also spiritual have factors such as values have shown variations. The aim of this study is to investigate whether there are differences in managerial values between generations. If there is any difference, the aim is to determine the reasons of these differences. In this framework, total 261 persons of which 111 first generation and 150 second generation that were economically active in South Marmara region selected and performed a research study on these group of people based on survey technics. The data obtained in this survey were used is factor analysis. The analysis resulted with dimensions of traditionalism, entrepreneurship, hypocricy, rationalism, modesty and centralization. The differences have been observed in the dimension of traditionalism and centralization between the first and second generations within the perspective of managerial values. Market, cost, competition, technological change and the complexity of product offering factors are the reasons of difference in managerial values between generations.
Keywords: Aile İşletmeleri; Değer; Değer Yönetimi; Yönetim ve Organizasyon