Resmi işitme engelliler eğitim kurumlarının işlevsel süreçlerinin değerlendirilmesi - Selvi, Hasan Hüseyin (My University, 2004)
Bu araştırmanın amacı Marmara Bölgesinde yer alan işitme engellilere yönelik İşitme Engelliler İlköğretim Okulları ve İşitme Engelliler Çok Programlı Meslek Liselerinin bazı kurumsal özelikleri ile bu kurumlarda çalışan yönetici ve eğiticilerin bireysel özelliklerinin belirlenmesidir. Okul yönetiminin süreçleri; öğrenci işleri, personel işleri, eğitim- öğretim işleri ve okul işletmesi gibi süreçlerdir. Bu süreçlerin işitme engelliler okullarına uyarlanarak bu kurumlarda çalışan yönetici ve eğiticilerin bu kurumlarda uygulanma düzeyini belirlemek ve işlevsel süreçlere yönelik görüşlerinin demografik özellikleri ile ilişkilerinin olup olmadığını araştırmaktır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından 18 anket maddesi ile iki ölçek geliştirilmiştir. Yönetim özelliklerinin işlevsel süreçleriyle ilgili bu okullarda çalışan yönetici ve eğiticilerin görüşlerini ölçmeye yönelik Yönetimin İşlevsel Süreçler Görüş Ölçeği (İSGÖ) adı verilen 3 skalalı likert tipi bir ölçektir. Öğrenci işleri, personel işleri, eğitim- öğretim işleri ve okul işletmesinden oluşan 4 alt bölümü olan 85 maddeli bir ölçektir. Diğeri ise işitme engellilere yönelik kurumların yönetim özelliklerinin işlevsel süreçleriyle ilgili bu okullarda çalışan yönetici ve eğitmenlerin çalıştıkları okullarla ilgili mevcut durumu ölçmeye yönelik İşlevsel Süreçler Durum Ölçeği (İSDÖ) adı verilen 5 skalalı likert tipi bir ölçektir. Öğrenci işleri, personel işleri, eğitim- öğretim işleri ve okul işletmesinden oluşan 4 alt bölümü olan 85 maddeli bir ölçektir. Geliştirilen ölçeklerin, geçerlik ve güvenirlik çalışması için önce farklı bir gruba uygulanmıştır. Uygulama sonunda ölçeklerin toplam ve alt ölçeklerine ilişkin iç tutarlılık katsayıları belirlenmiştir. Bunun için Spearman Brown, Cronbach Alfa ve Guttman teknikleri kullanılmıştır. Madde analiz teknikleri için item remainder, Item Total ve madde ayırtedicilik endeksleri kullanılmıştır.Verilerin analizi için frekans (f), yüzde (%), aritmetik ortalama (X), standart sapma (ss), pearson çarpım momentler korelasyon katsayısı (r), Skewness, Kurtosis, Kalmogrow smirnow, Kruskal- Wallis, ilişkisiz grup t testi, tek yönlü varyans analizi (Anova), Fischer'in LSD testi kullanılmıştır.

The aim of this research; directed to Hearing Impaired Schools and Methodical Profession High Schools take part in Marmara Area and individual specialities of managers and educators work in those schools. The aim of this research also to find out about administration school process, students affairs, personnel affairs, educational- training affairs and school management. Those processes will be adapt Hearing Impaired Schools and determinate the opinion of managers and educators who work in those schools and find out the relation between demographic specification and processes. As data collecting; 18 inquiry items used and designed two scales by researcher. Functional Processes Opinion Scale (İSGÖ) contains 3 scale and it is Likert type. Scale has 4 under parts and 85 items. The parts are student affairs, personnel affairs, educational- training affairs and school management. The scales which are developed applayed to check another group for suitability and trustability. It is determinated, internal conformities, total an subtotal scales are defined by Spearman Brown, Cronbach Alfa and Guttman Technıques. Item remainder and item distinguishing index are used for item analysing. For data analysis frequency (f), Percentage (%), arithmetical average (y), standard variation (ss) pearson multiple moments correlation factor (r ), Unrelated group t test, one way variance analyses (Anova), Fisher test (LSD) Skewness, Kurtosis, Kalmogrow smirnow, Kruskal Wallis, have been used.
Keywords: İşitme bozuklukları, Çocuklarda_Öğrenim ve Öğretim; Okul Yönetimi ve Organizasyonu