Meslekler arası ekip iş birliğinin değerlendirilmesi ölçeğinin türkçeye uyarlanması: geçerlilik ve güvenilirlik çalışması (t-aitcs-ii) - BÖRÜ, MELİHA DENİZ (My University, 2022)
Bu çalışmanın amacı Orchard, King, Khalili, Bezzina tarafından 2012 yılında geliştirilen, 2018 yılında Orchard, Pedersen, Read, Mahler, Laschinger tarafından revize edilen Meslekler Arası Ekip İş birliğinin Değerlendirilmesi Ölçeği'ni (AITCS-II) Türkçe'ye uyarlamak ve psikometrik özelliklerini incelemektir. Ölçek orijinal haliyle beşli Likert tipi bir ölçektir; 3 boyut ve 23 maddeden oluşmaktadır. Yapı geçerliliğini sağlamak için açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Açıklayıcı faktör analizi sonuçları, ölçeğin üç boyutta toplam %60,725 varyansı açıkladığını ortaya koymuştur. Üç boyutlu yapının model uyumu doğrulayıcı faktör analizi ile test edilmiştir. Doğrulayıcı faktör analizinde ölçeğin orijinalinde olduğu gibi üç alt boyutta sınıflandırıldığı belirlenmiştir. Model uyum indekslerinin χ2/df=2.280, RMSEA=0.054, GFI=0.91, CFI=0.99 ile iyi düzeyde olduğu sonucuna varılmıştır. Faktör boyutlarının CR değerlerinin 0.70'den, AVE değerlerinin ise 0.50'den büyük olduğu belirlenmiştir. AVE değerlerinin (√AVE) kareköklerine ait matrislerin köşegen elemanlarının, matrisin köşegen dışı elemanı olan korelasyon katsayılarından daha büyük olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen verilerle ölçeğin faktör yapısının uygun olduğu belirlenmiştir. Faktör Cronbach's Alpha iç tutarlılık değerleri 0.877 ile 0.915 arasında olup, ölçeğin genel iç tutarlılık değeri 0.945 olarak bulunmuştur. Sonuç olarak Meslekler Arası Ekip İş birliğinin Değerlendirilmesi Ölçeği'nin Türkçe versiyonunun meslekler arası ekip iş birliği düzeyini belirlemede kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir.

The purpose of this study was to adapt the Assessment of Interprofessional Team Collaboration Scale (AITCS-II), which was developed in 2012 by Orchard, King, Khalili, Bezzina-revised in 2018 by Orchard, Pedersen, Read, Mahler, Laschinger- into Turkish, and to examine the psychometric properties. The scale is a five-point Likert-type scale in its original form; it consists of 3 dimensions and 23 items. Explanatory and confirmatory factor analysis was performed to ensure construct validity. Explanatory factor analysis results revealed that the scale explained a total of 60,725% variance in three dimensions. The model fit of the threedimensional structure was tested by confirmatory factor analysis. In confirmatory factor analysis, it was determined that the scale was classified into three sub-dimensions, as in the original. It was concluded that the model fit indices were at a good level with χ2/df=2.280, RMSEA=0.054, GFI=0.91, CFI=0.99. It was concluded that the CR values of the factor dimensions were higher than 0.70 and the AVE values were higher than 0.50. It has been determined that the diagonal elements of the matrices belonging to the square roots of the AVE values (√AVE) are larger than the correlation coefficients, which is the off-diagonal element of the matrix. It was determined that the factor structure of the scale was appropriate with the data obtained. Factor Cronbach's Alpha values for internal consistency were between 0.877 and 0.915, and the overall internal consistency value of the scale was found to be 0.945. As a result, it has been determined that the Turkish version of Assessment of Interprofessional Team Collaboration Scale is a valid and reliable measurement tool that can be used to determine the level of interprofessional team collaboration.
Turkish validity and reliability study of assessment of interprofessional team collaboration scale (t-aitcs-ii)
Keywords: Reliability; Validity; Scale Adaptation. Interprofessional Team Collaboration; Health Team; Güvenirlik; Geçerlik; Ölçek Uyarlama; Meslekler Arası İş Birliği; Sağlık Ekibi