Sisplatinin neden olduğu parotis bez hasarı üzerine baikalinin etkisi - İbrahimoğlu, Duha (My University, 2026)
Sisplatinin neden olduğu parotis bez hasarı üzerine baikalinin etkisi Amaç: Bu çalışmanın amacı, sisplatin uygulanan sıçanlarda gelişen parotis bezi hasarı üzerine baikalinin olası koruyucu etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 28 adet erişkin Sprague Dawley dişi sıçan rastgele olarak dört gruba ayrıldı: Kontrol, Sisplatin, Baikalin ve Sisplatin+Baikalin grupları. Sisplatin ve Sisplatin+Baikalin gruplarına 7 mg/ kg dozunda intraperitoneal (i.p.) tek doz sisplatin uygulandı. Baikalin ve Sisplatin+Baikalin gruplarına 100 mg/ kg/ gün dozunda baikalin i.p. yolla 5 gün verildi. Taşıyıcı solüsyon olan dimetil sülfoksit (DMSO), Kontrol ve Sisplatin gruplarına i.p. yolla 5 gün uygulandı. Deney sonunda parotis bezleri histolojik ve biyokimyasal incelemeler için çıkarıldı. Bulgular: Kontrol ve Baikalin gruplarında, düzgün morfolojiye sahip seröz asinüs ve kanal yapıları içeren normal parotis bez morfolojisi gözlendi. Sisplatin grubunda ise sitoplazmik vakuoller ve piknotik çekirdek içeren hasarlı asiner ve kanal hücreleri, lümeninde salgı içeren genişlemiş kanallar ve vasküler konjesyon tespit edildi. Kontrol grubuna kıyasla sisplatin grubunda total oksidan seviyesi (TOS) ve oksidatif stres indeksi (OSİ) anlamlı derecede artarken, total antioksidan seviyesi (TAS) anlamlı derecede azaldı. Sisplatin + Baikalin grubunda ise sisplatinin neden olduğu tüm morfolojik değişikliklerde bir iyileşme gözlemlendi. Ayrıca, sisplatin grubuna kıyasla bu grupta TOS ve OSİ seviyelerinde anlamlı bir azalma ve TAS seviyesinde anlamlı bir artış saptandı. Sonuç: Çalışmamız, baikalinin sisplatin kaynaklı parotis bezi hasarına karşı koruyucu bir etkisi olabileceğini göstermiştir.

The effect of baikalin on cisplatin-induced parotid gland damage Objective: The aim of this study was to investigate the potential protective effects of baicalin against parotid gland damage induced by cisplatin in rats. Materials and Methods: In this study, twenty-eight adult Sprague Dawley female rats were randomly divided into four groups: Control, Cisplatin, Baicalin, and Cisplatin+Baicalin. The Cisplatin and Cisplatin+Baicalin groups received a single intraperitoneal (i.p.) dose of 7 mg/ kg cisplatin. Baicalin and Cisplatin+Baicalin groups were administered baicalin 100 mg/ kg/ day i.p. for 5 days. Dimethyl sulfoxide (DMSO), the carrier solution, was administered to the Control and Cisplatin groups by i.p. injection for 5 days. At the end of the experiment, parotid glands were taken out for histological and biochemical analyses. Results: In the Control and Baicalin groups, normal parotid gland morphology with regular serous acini and ductal structures was observed. In the Cisplatin group, degenerated acinar and ductal cells with cytoplasmic vacuolization and pyknotic nuclei, dilated ducts with stagnant secretion in the lumen and vascular congestion were detected. Compared with the control group, the Cisplatin group showed a significant increase in total oxidant status (TOS) and oxidative stress index (OSI) levels, while total antioxidant status (TAS) levels were significantly decreased. In the Cisplatin+Baicalin group, a marked amelioration in all morphologic alterations induced by cisplatin was observed. Furthermore, a significant decrease in TOS and OSI levels and a significant increase in TAS levels were detected in this group compared with the Cisplatin group. Conclusion: Our study showed that baicalin may have a protective effect against cisplatin-induced parotid gland damage
The effect of baikalin on cisplatin-induced parotid gland damage
Keywords: Ağız sağlığı; Baicalin; Baikalin; Cisplatin; Medical biology; Oksidatif stres Parotid Gland; Oral health; Oxidative stress; Parotis bez; Sisplatin; Tıbbi biyoloj