Sosyal sermaye kuramı çerçevesinde Türkiye’de özel sektörün kültür ve sanat yatırımları - Kösemen, İkbal Begüm (My University, 2010)
Sosyal Sermaye Kuramı, Kültür ve Sanat Yatırımları, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Kültür ve Sanat Sponsorluğu ÖZET SOSYAL SERMAYE KURAMI ÇERÇEVESİNDE TÜRKİYE’DE ÖZEL SEKTÖRÜN KÜLTÜR VE SANAT YATIRIMLARI Özellikle 1980’den sonra uygulanmaya başlayan özelleştirme uygulamaları ile Türkiye’de özel sektörün görünürlüğü ve etkisi artmış, yatırımları çeşitlenmeye başlamıştır. Bu doğrultuda kültür ve sanat alanı, özel sektörün yeni yatırım alanı haline gelmiştir. Kültür alanının ve sanatın itibar sağlayan, marka değerini ve bilinirliğini artıran araçlar olması dışında; ekonomik çıkarın algılanmasını asgariye indiren ve sosyal sermaye kuramı ile açıklanabilen bir rolü de vardır. Kültür ve sanat alanına yaptıkları yatırımlarla kültürü dönüştürme erkini ellerinde tutan girişimciler, bu yolla ekonomik güçlerini de meşrulaştırmış olmaktadırlar. Metalaşan sanat ve bir endüstri haline gelen kültür, artık Türkiye’de de kapitalist üretim ilişkilerinin ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Social Capital Theory, Investments in Culture and Arts, Corporate Social Responsibility, Sponsorship of Culture and Arts.

THE TURKISH PRIVATE SECTOR'S INVESTMENTS IN CULTURE AND ARTS IN LIGHT OF THE THEORY OF SOCIAL CAPITAL The visibility and social influence of the Turkish private sector has increased. It's investments have diversified, especially following a series of privatizations which took place in the 1980s. In corollation, the field of culture and the arts became an area of investment. These investments, which can be considered instruments for prestige, brand value and awareness, also play a role in minimizing the perception of direct economic interest and therefore can be interpreted in light of the theory of social capital. Thus, entrepreneurs who tend to apprehend power to transform the realm of culture through their investments are by the same token legitimizing their economic power. Commodified arts and industrialized culture have since become an integral part of the capitalist relations of production.
Keywords: Özel Sektör_Türkiye; Sanat; Sosyal Sermaye Kuramı