2018 Cumhur İttifakı ve AB şüpheciliği : iktidar bloğu partilerinin AB söylemleri - Müderrisoğlu, Efe Can (My University, 2023)
Çevre hareketi olarak Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 3 Kasım 2002 Genel Seçimlerinde iktidara gelmesi ve girdiği her seçimden birinci parti olarak ayrılması, AK Parti’ye dair araştırma yapılması ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. AK Parti, muhafazakâr demokrat kimlikle AB taraftarı bir siyaset izleyerek iktidara gelmişse de bugün söz konusu siyasetin uzağında yer almaktadır. Erdoğan liderliğinde parti, bugün Milliyetçi Hareket Partisi ile birlikte Türkiye’yi yöneten Cumhur İttifakı çatısı altında bir arada hareket etmektedir. AK Parti’nin AB taraftarı olduğu dönemler de dâhil olmak üzere çalışmanın tarihsel kısıtını oluşturan 2002-2019 arası dönemdeki her seçimde Milliyetçi Hareket Partisi sert AB şüphecisi söylem belirlemiştir. Bu çalışmada Türkiye’deki sistem değişikliği sonrasında ortaya çıkan ve iktidar bloğunu (Cumhur İttifakı’nı) oluşturan siyasal partilerin yaşadıkları iç ve dış politik süreçler çerçevesinde AB’ye yükledikleri niteliklerdeki süreklilikler/ dönüşümler ile bu süreklilikler/ dönüşümler üzerinden kendi kimlik tanımlamalarında nasıl değişimlerin meydana geldiği sorusuna yanıt aranmıştır. Bu soruya yanıt verilirken 2002-2019 arası dönemde gerçekleştirilen seçimlerde parti liderlerinin yaptıkları propaganda konuşmaları Eleştirel Söylem Analizi’nin alt dallarından olan Söylemsel-Tarihsel Yaklaşım yöntemi ile incelenmiştir. Sonuç olarak, iki partinin de yerel ve uluslararası düzeydeki gelişmelerin etkisiyle kimlikleri ile söylemlerinin dönüştüğü ve böylece Türkiye’de yeni merkezî siyaseti Batı/ AB antagonizması üzerine inşa ettikleri ileri sürülmüştür.

As a periphery movement, the Justice and Development Party (AK Party) came to power in the November 3, 2002, General Elections and has emerged as the first party in every election. This situation has led to the need for detailed research on the AK Party. Although the AK Party came to power by pursuing a pro-EU policy with a conservative democratic identity, it is far from this policy today. Since 2018, under Erdoğan's leadership, the party has been acting with the Nationalist Movement Party under the umbrella of the People's Alliance that governs Turkey. In every election in the period between 2002 and 2019, which constitutes the historical constraint of this study, including the periods when the AK Party was pro-EU, the Nationalist Movement Party has adopted a hard EU-skeptic discourse. This study focuses on the continuities/ transformations in the discourses of the two political parties of the ruling bloc (People's Alliance) within the framework of the political processes at the local and international levels. In this context, the study seeks to answer how these parties have changed their identity definitions and discourses through these continuities/ transformations. While answering this question, the propaganda speeches made by the party leaders in the elections held between 2002-2019 were analyzed with the Discursive-Historical Approach method, one of the sub-branches of Critical Discourse Analysis. In this framework, the study argues that the identities and discourses of both parties have been transformed under the influence of local and systemic processes, and thus built the new political center in Turkey on the West/ EU antagonism.
Keywords: AB Şüpheciliği; Adalet ve Kalkınma Partisi; Avrupa Birliği ülkeleri; Center-Periphery dichotomy; Critical Discourse Analysis; Dış ilişkiler; Elections; Eleştirel Söylem Analizi; EU Skepticism; European Union countries; Foreign relations; Justice and Development Party; Merkez-Çevre dikotomisi; Milliyetçi Hareket Partisi; Nationalist Movement Party; Political parties; Politics and government; Seçimler; Siyasal partiler; Siyaset ve yönetim; Turkey; Türkiye