Probleme dayalı öğrenme yaklaşımının ortaokul 5. sınıf öğrencilerinin el hijyeni konusundaki bilgi, beceri ve etik anlayışlarına etkisinin incelenmesi - Sarıyıldız, Neslihan (My University, 2024)
Bu çalışmanın amacı; probleme dayalı öğrenme yaklaşımının ortaokul 5. Sınıf öğrencilerinin el hijyeni konusundaki bilgi, beceri ve etik anlayışlarına etkisinin incelenmesidir. Günümüz koşullarında salgın hastalıkların yayılımının önlenmesinde bireysel hijyen uygulamaları büyük bir önem kazanmıştır. Yapılan araştırmalar salgın hastalıkların yayılım sürecinde el hijyeni uygulamalarının büyük bir öneme sahip olduğunu göstermektedir. El hijyeni uygulamalarının toplumdaki bireyler tarafından eksik ya da yanlış uygulanması bu alanda yapılacak olan çalışmaların ne derece önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Bu araştırmada probleme dayalı öğrenme yaklaşımı kullanılarak ortaokul 5. sınıf öğrencileri için bir eğitim hazırlanmıştır. Araştırmanın uygulanmasında ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel yöntem kullanılmıştır. Bu doğrultuda bir devlet okulunda bulunan ve akademik seviyeleri ile yaş grupları benzer sınıflar kullanılmıştır. İki benzer sınıf seçkisiz olarak deney ve kontrol grubu olarak atanmıştır. Deney ve kontrol grubu olarak atanan sınıflara araştırmacı tarafından altı ders saati olarak tasarlanmış olan el hijyeni eğitimi uygulanmıştır. Seçkisiz olarak atanmış olan kontrol grubuna mevcut MEB kazanımlarına yönelik el hijyeni eğitimi altı ders saati uygulanmıştır. Deney grubundaki öğrencilere probleme dayalı öğrenme yaklaşımına göre tasarlanmış olan el hijyeni eğitimi altı ders saati uygulanmıştır. Araştırmada El Hijyeni Bilgi Anketi, El Hijyeni Beceri Anketi ve El Hijyeni Etiği Anketi olmak üzere belirlenen veri toplama araçları kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan tüm anketlerin geçerlilik ve güvenirlik çalışmaları yapıldıktan sonra uygulamada kullanılmıştır. Deney ve kontrol grubuna el hijyenine yönelik tasarlanmış el hijyeni eğitimi programlarının verilmesinin ardından El Hijyeni Bilgi, Beceri ve Etiği’ ne yönelik anketler son test olarak uygulanmıştır. Ön test ve son test uygulamalarının tamamlanması ile elde edilen veriler analiz edilerek sonuçlar tablolaştırılıp yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarından elde edilen veriler, probleme dayalı öğrenme yaklaşımı ile el hijyeni eğitiminin yapıldığı deney grubu verilerinin kontrol grubuna göre olumlu yönde artış gösterdiğini ortaya koymaktadır. Yapılan çalışmada probleme dayalı öğrenme yaklaşımı ile hazırlanmış el hijyeni eğitimi uygulamalarının mevcut programa göre daha etkili olduğu tespit edilmiştir.

The purpose of this study; The aim of this study is to examine the effect of problem-based learning approach on the knowledge, skills and ethical understanding of 5th grade secondary school students about hand hygiene. In today's conditions, individual hygiene practices have gained great importance in preventing the spread of epidemic diseases. Research shows that hand hygiene practices are of great importance during the spread of epidemic diseases. Incomplete or incorrect application of hand hygiene practices by individuals in society reveals how important the studies to be carried out in this field are. In this research, an educational program was prepared for 5th grade secondary school students using the problem-based learning approach. In the implementation of the research, a quasi-experimental method with a pretest-posttest control group was used. In this regard, similar classes in a public school were used according to academic levels and age groups. Two similar classes were randomly assigned as experimental and control groups. A hand hygiene education program designed by the researcher for six lesson hours was applied to the classes assigned as the experimental and control groups. Following the application, six lesson hours of hand hygiene training were given to the control group, which was randomly assigned, based on the current Ministry of Education achievements. The hand hygiene education program, designed according to the problem-based learning approach, was applied to the students in the experimental group for six lesson hours. In the research, data collection tools were used: Hand Hygiene Knowledge Survey, Hand Hygiene Skills Survey and Hand Hygiene Ethics Survey. All questionnaires used in the research were used in practice after validity and reliability studies were carried out. After hand hygiene training programs designed for hand hygiene were given to the experimental and control groups, surveys regarding hand hygiene knowledge, skills and ethics were applied as a final test. The data obtained after completing the pre-test and post-test applications were analyzed and the results were tabulated and interpreted. The data obtained from the research results reveal that the data of the experimental group, where hand hygiene training was given with the problem-based learning approach, showed a positive increase compared to the control group. In the study, it was determined that hand hygiene training practices prepared with the problem-based learning approach were more effective than the current program.
Investigation of the effect of problem-based learning approach on secondary school 5th grade students' knowledge, skills and ethical understandings about hand hygiene
Keywords: Constructivist Approach; El Hijyeni Eğitimi; Hand Hygiene Education; Hijyen Etiği Problem-based learning; Hygiene Ethics; Matematik; Mathematics; Öğrenim ve öğretim; Problem-based learning; Probleme dayalı öğrenme; Study and teaching; Yapılandırmacı Yaklaşım