Sürdürülebi̇li̇rli̇ği̇n kurumsal iti̇bar üzeri̇ne etki̇si̇ : Sosyal ve çevresel sürdürülebi̇li̇rli̇k kapsamında tüketi̇ci̇ler üzeri̇ne bi̇r araştırma - Demirel, Ege Simge (My University, 2023)
Sürdürülebilirliğin temel amacı küresel anlamda gelişmenin ve kalkınmanın sağlanmasıdır. Kurumsal sürdürülebilirlik ise kurumun ekonomik performansı ile birlikte çevre ve sosyal anlamda etkileri de göz önüne alması ve toplumsal bir değer yaratmayı hedeflemesi olarak tanımlanır. Böylece kurumlar, kurumsal sürdürülebilirlik uygulamaları ile uzun vadede, kurumlarına verimlilik sağlayarak pazarda rekabet avantajı sağlar ve itibarlarını güçlendirir ve korurlar. Kurumsal itibar, bir kurumun paydaşlarının algıları ile oluşan, şeffaflık, dürüstlük ilkelerine dayalı olması gereken ve duygusal çekicilik, finansal performans, ürün ve hizmetler, vizyon ve liderlik, çalışma ortamı ve sosyal sorumluluk bileşenlerinden oluşan bir kavramdır. Kurumların gerçekleştirdiği kurumsal sürdürülebilirlik uygulamaları bir kurumun itibarının yaratılmasında, korunmasında ve güçlendirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışma kapsamında, kurumların, sosyal ve çevresel anlamda gerçekleştirdikleri kurumsal sürdürülebilirlik uygulamalarının, tüketicilerin nezdinde kurumsal itibarı nasıl etkilediği ölçümlenmiştir. Bu amaç altında, Türkiye’de yayımlanan kurumsal sürdürülebilirlik raporları incelenmiş elde edilen sonuçlar ile de kurumsal sürdürülebilirliğin kurumsal itibar etkisi anket yöntemi ile ölçümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda tüketiciler nezdinde çevresel ve sosyal sürdürülebilirlik unsurlarının kurumsal itibarı pozitif yönde etkilediği, itibarın tüm bileşenleri arasında pozitif bir etkileşim bulunduğu ve itibarın oluşturulması için sosyal anlamda gerçekleştirilen sürdürülebilirlik çalışmalarının, çevresel anlamda gerçekleştirilen sürdürülebilirlik çalışmalarını etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.

The main purpose of sustainability is to ensure global development and progress. Corporate sustainability, on the other hand, is defined as taking into account the environmental and social impacts of the organization along with its economic performance and aiming to create social value. Thus, with corporate sustainability practices, organizations provide competitive advantage in the market by providing efficiency to their organizations in the long term and strengthen and protect their reputation. Corporate reputation is a concept that is formed by the perceptions of an organization's stakeholders and should be based on the principles of transparency and honesty and consists of emotional appeal, financial performance, products and services, vision and leadership, working environment and social responsibility. Corporate sustainability practices play an important role in creating protecting and strengthening an organization's reputation. Within the scope of this study, it has been measured how corporate sustainability practices in social and environmental terms affect for consumers. For this purpose, corporate sustainability reports published in Turkey have been analyzed and the impact of corporate sustainability on corporate reputation has been measured with the survey method. As a result of the research, it was found that environmental and social sustainability elements positively affect corporate reputation in the eyes of consumers, that there is a positive interaction between all components of reputation, and that sustainability efforts carried out in the social sense for the creation of reputation affect sustainability efforts carried out in the environmental sense.
Keywords: Consumer behavior; Corporate Reputation; Çevresel Sürdürülebilirlik; Environmental Sustainability; Halkla ilişkiler; Kurumsal İtibar; Kurumsal Sürdürülebilirlik; Public relations; Social Sustainability; Sosyal Sürdürülebilirlik Corporate Sustainability; Tüketici davranışı