Kooperatif yöneticilerinin hukuki ve cezai sorumlulukları - Bölükbaş, Tonguç (My University, 2005)
SOYADI: Tonguç BÖLÜKBAŞ LETME KOOPERATİFÇİLİK Prof. Dr. Osman ALTUĞ TEZ TÜRÜ VE TARİHİ: Yüksek Lisans - Mayıs 2005 Kooperatif Yöneticileri, Hukuki Sorumluluk, Cezai Sorumluluk, Sorumluluk, Müdür

Kooperatif Yöneticilerinin Hukuki ve Cezai Sorumlulukları Dünyanın birçok ülkesinde önem verilen kooperatif hareket, az gelişmiş ve gelişme sürecine girme mücadelesi veren ülkeler için daha da önemlidir. Kooperatif hareketin bu ülkelerde karşılaştığı engellerden birisi, kooperatif metodunu bilen ve uygulayan elemanların yokluğudur. Kooperatifler, ülkemizde özellikle son yıllarda hızlı bir artış ve gelişme kaydetmektedirler. öneticilerin kooperatiflerde yüklendiği fonksiyon ve sahip olduğu önemli görev ve yetkiler, denetim ve sorumluluk sistemini gerekli kılmaktadır. İç denetimin çeşitli nedenlerle işlemez hale gelmesi ve dış denetimi sağlayacak mekanizmanın yetersizliği karşısında, bu tür yolsuzlukların önünü almak ve etkili bir denetimi sağlamak için, yöneticilerin hukuki sorumluluğu yolu yöneticilerin cezai sorumluluğunda da devlet memurları gibi sorumlu olacakları düzenlenmiştir. Bu çalışma ile, kooperatif yöneticilerinin sorumluluğu anlatılmaya çalışılmıştır. Kooperatif yöneticileri hakkındaki iddialar ve şikayetleri ortadan kaldırmak için denetim mekanizmaları oluşturulmuştur. Bunlardan birisi de denetçilerdir. Denetçilerin, kooperatif faaliyetlerini kontrol etmesi her zaman yeterli olmayabilir. Bu sebeple yöneticilerin hukuki ve cezai sorumluluğu ile ortaya çıkan sakıncalar ortadan kaldırılmaya çalışılmıştır. Name and Surname :Tonguç BÖLÜKBAŞ Field: BUSINESS ADMINISTRATION Programme: COOPERATIVES Supervisor: Prof. Dr. Osman Altuğ Degree Awarded and Date: Master - May 2005 Cooperatives Managers, Legal Liabilitiy, Criminal Liability, Liability, Director ABSTRACT Cooperatives Managers' Legal and Criminal Liability Cooperatives are an important structure for a lot of countries and are highly important for underdeveloped and developing countries. One of the handicaps encountered by the Cooperatives is the absence of the persons having enough knowledge and experience regarding cooperatives. In the last years cooperatives are getting more important place in our country. As the importance of cooperatives managers is getting more important day by day the liability and control system shall also be efficient. Due to an inoperative internal audit system and an inadequate external audit mechanism, the Managers are under the same legal and criminal liability system as state employees. This thesis tries to explain the liabilities of cooperatives. Mechanisms have been placed to solve the allegations and complaints regarding managers. One of these mechanisms is the auditors. The auditors may not always be enough to control the managers' activities. Therefore, the problems regarding managers has been tried to be solved by the legal and criminal liability system.
Keywords: Ekonomi; Kooperatifçilik; Kooperatifler