Ruhsal bozukluğu olan kadın hastalarda intihar davranışının aile işlevselliği ile ilişkisi - Kirman, Burcu (My University, 2020)
ÖZETRuhsal Bozukluğu Olan Kadın Hastalarda İntihar Davranışının Aile İşlevselliği ile İlişkisiBurcu Kirman Doç. Dr. Gül ÜnsalMarmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Psikiyatri Hemşireliği Anabilim DalıAmaç: Bu çalışmada, ruhsal bozukluğu olan yatarak tedavi gören kadın hastalarda intihar davranışının aile işlevselliği ile ilişkisinin tanımlanması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu çalışma, İstanbul’da bir devlet ruh ve sinir hastalıkları eğitim ve araştırma hastanesi akut servisinde yatan, intihar girişimi olan 57, olmayan 86, toplam 143 gönüllü kadın hasta ile gerçekleştirildi. Veriler, Kişisel Bilgi Formu ve Aile Değerlendirme Ölçeği ile toplandı.Bulgular: Çalışmamızda tüm katılımcıların sosyodemografik özelliklerine bakıldığında; %35,0’inin üniversite mezunu olduğu, %71,3’ünün çekirdek aile yapısına ve %69’unun orta gelire sahip olduğu saptanmıştır. İntihar davranışında bulunan katılımcıların ilk girişimde bulunma ortalama yaşı 23,3 bulunmuştur. En sık intihar davranışında bulunulan yaş aralığı 45-65 yaş (%42,9) olduğu saptanmıştır. İlköğretim mezunlarında intihar davranışının %47,9 oranı ile en yüksek olduğu saptandı. İntihar davranışında bulunan katılımcıların ailelerinde intihar öyküsü %61,3 oranında saptanmıştır. İntihar düşünce sıklığına bakıldığında “sıklıkla” düşünenlerin %100 girişimde bulunduğu, intihar düşüncesi olmayanların girişim oranının %0,0 olduğu saptanmıştır. İlk intihar girişim yöntemlerine bakıldığında %24,5 ile ilaç yönteminin en çok kullanılan yöntem olduğu saptanmıştır. Katılımcılardan intihar davranışında bulunanların Aile Değerlendirme Ölçeği alt boyutları arasında iletişim, duygusal tepki verebilme ve davranış kontrolü boyutlarında daha yüksek puan aldıkları tespit edilmiştir. Aile Değerlendirme Ölçeği alt boyutlarında katılımcıların intihar düşünce sıklığı, intihar girişim sayısı, intihar düşüncelerini aile ile paylaşma durumları ve aile desteğini alma durumları arasında anlamlılık saptanmıştır. Katılımcıların ilk intihar girişim yaşı ile ADÖ arasında iletişim, duygusal tepki verebilme, davranış kontrolü ve genel işlevler alt boyutları arasında anlamlı pozitif korelasyon tespit edilmiştir.Sonuç: Bu çalışma, intihar davranışı ile Aile İşlevselliği alt boyutları arasındaki ilişkiyi ortaya koyan ilk çalışmadır. Çalışmadan elde edilen bulgular neticesinde aile işlevselliğinin intihar davranışı için bir risk etmeni olarak ele alınabileceğini düşünmekteyiz.

SUMMARYThe Relationship Between Suicidal Behavior and Family Functionality in Female Patients with Mental DisordersBurcu Kirman Assoc. Dr. Gül ÜnsalMarmara University Institute of Health Sciences Department of Psychiatric NursingPurpose: In this study, we aimed to define the relationship between suicidal behavior and family functionality in inpatients with mental disorders.Materials and Methods: In this descriptive study, A total of 143 volunteer 57 women who were suicide attempted and 86 non-suicidal were in the acute ward of Prof.Dr. Mazhar Osman Psychiatric and Neurological Diseases Training and Research Hospital. Personal Information Form and Family Assessment Scale including sociodemographic and suicidal history questions were applied to the participants.Results: Considering the socio-demographic characteristics of the participants with and without suicidal behavior in our study, 33.6% are primary education, 31.5% are high school, 35.0% are university and above graduates. 71.3% of them are in the nuclear family structure; It was determined that 69% had middle income. The average age of participants who committed suicidal behavior at first attempt was 23,3. The age range with suicidal behavior was found to be 45-65 years (42.9%). It has been determined that suicide behavior is the highest among primary school graduates with a rate of 47,9%. Suicidal behavior rate was 50% in smokers. Suicidal history of suicidal behavior was 61.3% in the families of the participants. Considering the frequency of suicidal thoughts, it has been determined that those who think “often” attempt 100%, and those who do not have suicidal thoughts have an intervention rate of 0.0%. When the first suicide attempt methods were analyzed, it was determined that the drug method was the most used with 24.5%. It was determined that the participants who had suicidal behavior from the participants scored higher in the sub-dimensions of the Family Assesment Scale in terms of communication, emotional response and behavioral control. In the sub-dimensions of the Family Assessment Scale, a significant difference was found between the participants' suicidal ideation frequency, the number of suicide attempts, their suicidal thoughts, and their family support. There was a significant positive correlation between the first suicide attempt age of the participants and FAS, communication, emotional response, behavioral control and general functions.Results: This study is the first to reveal the relationship between suicidal behavior and Family Functionality subscales As a result of the findings of the study, we think that Family Functionality may be a risk factor for suicidal behavior.
Keywords: Aile Fonksiyonları Suicide; Aile İşlevselliği; Anahtar Sözcükler: İntihar; Family Functionality; Family Functions; Hemşirelik; İntiharda Risk Faktörleri; Nursing; Psikiyatri hemşireliği; Psychiatric nursing; Risk Factors in Suicide