Yolsuzlukla mücadelede görsel medyanın rolü : Nijerya örneği - Uba, Usman Aliyu (My University, 2018)
Nijerya'da askeri rejimlerden sivil siyasi iktidarlara kadar gelen her hükümet medyayı kullanarak yolsuzluğa karşı mücadele adı altında bir takım düzenlemeler getirmekteyse de, Nijerya halkı birçok medya ağına karşı güven kaybı içerisindedir. Ülke genelinde medya şirketleri, siyasi partiler ve mevcut hükümet tarafından kontrol altında tutulmaktadır. Nijerya'daki görsel medya yolsuzlukla ilgili rapor ve haberler hakkında katı bir tutuma sahiptir. Bu çalışma, Nijerya'daki görsel medyanın, yolsuzluğa karşı mücadeleye ilişkin soruşturma ve incelemelerdeki rolü hakkında kuramsal bir yaklaşım sunmaktadır. Çalışma, kamu ve özel sektörde yolsuzluğa karşı mücadele edeceğine söz veren APC hükümeti başkanı Muhammadu Buhari dönemine odaklanmaktadır. Çalışmada, politik figürlerin, gazeteleri, çıkarları koruma ve diğer partilere karşı bir kampanya aracı olarak kullanması değerlendirilecek ve tartışılacaktır. Bu kapsamda, Karl Max'ın sınıf mücadelesi kuramı ile Van Dijk'ın eleştirel çözümleme modeli kullanılarak, 2017 yılına ilişkin Ocak- Haziran aylarında yolsuzluk ile ilgili haberler üzerinde gerçekleştirildi. Örneklem olarak, Thisday ve Vanguard ulusal gazetelerinde yer alan haberler ve köşe yazıları niceliksel ve niteliksel değerlendirmeyi kapsayan içerik analizi yöntemiyle incelenmektedir.

From military regime to civilian era, both the previous and past Nigerian governments have attempted to reform the system of governance under the guise of corruption by using media as a platform. Today most Nigerians have lost confidence in media due to ownership of the media companies by either politicians or the government. Indeed, Nigerian print media have definite policies in reporting and publishing corruption related stories. This thesis was aimed to interrogate and investigate the role of print media in combatting corruption by using theoretical approach. The focus of this study covers the period of APC government of President Muhammadu Buhari who came to power with the campaign promise to combat corruption in public and private domains of the country. The thesis argues that Nigerian politicians use the newspapers for campaigning and witch hunt against oppositions and use corruption as a rhetoric to cover up their failures. Henceforth, this thesis adopted the theory of discuss and particularly Van Dijk critical analysis model by applying both quantitative and qualitative method to analyze data collected from news, opinions, editorials and columns of Thisday and Vanguard newspapers from January to June 2017.
Keywords: 21. yy; 21st century; Corruption; Discuss; Gazetecilik – Siyasi yönleri; Görsel Medya; Journalism; Kitle iletişim araçları – Nijerya – 21. yy; Mass media – Nigeria – 21st century; Nigeria; Nijerya; Political aspects – Nigeria; Political corruption; Political Parties; Politics and government; Siyasal suiistimal – Nijerya – 21. Yy; Siyaset ve yönetim; Siyasi Partiler Print Media; Söylem; Yolsuzluk