Sporcu çocuklarda QT dispersiyonu - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Amaç: Sporcularda görülen ventrikül hipertrofisinin ani ölüm riski yaratıp yaratmayacağı tartışmalıdır. Hipertrofik kardiyomiyopatili hastalarda QT dispersiyonunun (QTd) homojen olmayan ventrikül repolarizasyonu ve aritmi riski ile ilişkisi bilinmektedir. Çalışmamızda spora bağlı hipertrofinin benzer bir repolarizasyon bozukluğuna yol açıp açmadığı araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Dokuz ile 12,5 yaşları arasında 28 yüzücü ve 20 sağlıklı çocuk; öykü, fizik muayene, ekokardiyografi ve 12 derivasyonlu elektrokardiyografi (EKG) ile değerlendirildi. Kalp hızı, QT intervali, düzeltilmiş QT intervali (QTc), QTd ve QTc dispersiyonu (QTcd) karşılaştırıldı. Bulgular: Sporcularda ekokardiyografik ölçümler kilolarına göre normal sınırlarda olmakla birlikte; interventriküler septum (IVSd) ve sol ventrikül arka duvar kalınlıkları (LVPWd), sol ventrikül diyastol sonu çapı (LVDd), sol ventrikül kitlesi (LVMI) kontrol grubuna göre anlamlı olarak artmış bulundu (sırasıyla p<0,0001, 0,009, 0,046, <0,0001 idi). Kalp hızı, QT intervali, QTc, QTd ve QTcd yönünden istatistiksel anlamlı fark bulunmadı. Çıkarımlar: Sporcularda QTd’nin artmamış olması heterojen bir repolarizasyonun bulunmadığını ve normal topluma göre artmış ventriküler aritmi riski taşımadıklarını düşündürmektedir.

Aim: The risk of sudden death due to ventricular hypertrophy in athletes is controversial. The relation of increased QT dispersion (QTd) with non-homogeneous ventricular repolarization and arrhythmia in patients with hypertrophic cardiomyopathy is previously demonstrated. We investigated if sports related ventricular hypertrophy causes such an abnormality in ventricular repolarization. Material and Method: Twenty-eight swimmers and 20 healthy children between 9 and 12.5 years of age were evaluated by history, physical examination, 12-lead-electrocardiography and echocardiography. Heart rate, QT interval, corrected QT (QTc), QTd and QTc dispersion (QTcd) values were compared. Results: Echocardiographic measurements of swimmers were within the normal limits according to their weight. However the interventricular septal thickness (IVSd), left ventricular posterior wall thickness (LVPWd), left ventricular end-diastolic diameter (LVDd), left ventricular mass were significantly increased in swimmers compared to the control group. (p<0,0001, 0,009, 0,046, <0,0001 respectively). There was no statistical difference in terms of heart rate, QT interval, QTc, QTd, QTcd. Conclusions: Absence of increased QT dispersion in athletes indicates that the ventricular repolarization is not heterogeneous and the arrhythmia risk is not higher than the normal population in this group.
QT dispersion in young athletes
Keywords: Kalp ve Kalp Damar Sistemi