HEMŞİRELERİN SOSYAL MEDYA KULLANIMI VE YAPTIKLARI İŞE KARŞI ALGI DÜZEYİNİN UYGULAMALI BİR ÖRNEĞİ - (:unkn) unknown (My University, 2015)
Bu araştırmanın önemi; sosyal medya nedeniyle ortaya çıkan iş kayıplarının belirlenmesidir. Uygulamalı olarak gerçekleştirilen bu çalışmada ölçekli bir anket kullanılmıştır. Kullanılan anket iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde katılımcıların demografik özelliklerinin belirlenmesine yönelik sorular, ikinci bölümde ise 5'li likert ölçekten oluşan sorular bulunmaktadır. Araştırmada kullanılan ölçme aleti ilk kez kullanıldığından bir ön teste tabi tutulmuştur. Ön test İstanbul ilinde bulunan üç farklı hastanede çalışan ve farklı kliniklerde, farklı görev yapan hemşirelere yönelik uygulanmıştır. Uygulamaya katılan hemşire sayısı (n=35) bireydir. Bu katılımcılardan elde edilen veriler SPSS 18 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonrasında bazı sorularda iyileştirmeye gidilmiş ve uzman görüşü alınarak değiştirilmiştir. Ön test sonrasında Cronbach's Alpha kat sayısı olarak 0.746 kat sayısı elde edilmiştir. Bu değer araştırmada kullanılan ölçme aletinin oldukça güvenilir olduğunu göstermektedir. Asıl araştırmanın evreni İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli, İzmit, Tekirdağ ve Edirne illerinde bulunan farklı ölçeklerdeki eğitim araştırma, üniversite, özel ve kamu hastanelerinde çalışan hemşireler oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan bireylere anketler facebook, mail, posta ve elden dağıtılmak üzere anket formları gönderilmiştir. Gönderilen anket formlarının katılımcıların çalıştıkları hastane, birim ve kendi kimliklerini ortaya çıkaracak hiçbir bilgiyi formlara dâhil etmemeleri istenmiştir. Tüm katılımcılar rastgele seçilmiş ve araştırmada basit rassal yöntem uygulanmıştır. Toplam (n=2500) anket formu dağıtılmıştır. Geri dönen anket formu (n=1380) adettir. Bu anketlerin sadece (n=739) âdeti uygulamaya uygun bulunmuştur. Araştırma yaklaşık olarak 8 ay sürmüştür. Analize uygun bulunan formlar SPSS 18 programına yüklenmiş ve güvenirlilik geçerlilik testi, anova, t testi, kuruskal - Wallis Testi, Faktör, Hipotez ve Mann - Whitney U testlerinden yararlanılmıştır. Alpha kat sayısı olarak 0.805 kat sayısı elde edilmiştir. Araştırma sonucu katılımcıların büyük çoğunluğunun sosyal medyayı etkin olarak kullandığı, meslek gelişmelerinden ziyade daha çok meslek arkadaşları ile sosyal hayat içerisinden çevreleri ile ilişki kurup iletişim içinde olduğunu göstermiştir. Ayrıca sosyal medya kullanımının özellikle akıllı telefonlar yoluyla kullanıldığı bu kullanım süresinin günde ortalama 3 ile 7 saat arasında bir değere sahip olduğu saptanmıştır. Sosyal medya kullanımı nedeniyle bazı katılımcılarda motivasyon ve performans kaybına neden oluşturan olumsuzluklar ortaya çıktığı görülmüştür. Katılımcıların tamamında sosyal medya bağımlılığı gibi bir durumun olması dikkat çekmektedir. Ayrıca en aktif sosyal medya kullanıcılarının bayanlardan oluşması ve bekar olmaları da ayrı bir öneme sahiptir. Elde edilen bu sonuçlar doğrultusunda sosyal medyanın sosyo-kültürel iletişimi güçlendirdiği fakat yapılan iş ve meslek konusunda verimlilik ile performansı olumsuz etkilediği sonucunu ortaya çıkarmıştır

The aim of this research is to explore the workforce loss due to social media. A scaled questionnaire has been used in this applied study. The questionnaire used in the study is composed of two sections. The first section includes questions on the participants' demographical characteristics. The second part contains questions prepared in 5 point likert analysis. The method of measurement has been exposed to pretest since it has been used for the first time. The pretest has been applied to nurses working at three different hospitals, at different clinics in İstanbul. (n=35) nurses have participated in the study. The data collected from the participants have been analysed with SPSS 18 statistical programme. At the end of the analysis, some questions have been changed with reference to expert opinion. At the end of the pretest, Cronbach's Alpha value has been 0.746 which shows that the method of measurement has been highly reliable. The population of the article is composed of the nurses working at different education and research, private and state university hospitals in İstanbul, Ankara, Bursa, Kocaeli, İzmit, Tekirdağ and Edirne. The questionnaires have been sent to the participants via facebook, email, posted and hand delivered. The participants have been asked not to include any information about the hospitals and departments at which they are working, and their identities. All the participants have been chosen randomly, and rassal method has been used. (n=2500) questionnaires have been delivered. (n=1380) of the questionnaires have been sent back. However, only (n=739) questionnaires have been
AN APPLIED STUDY: NURSES' USE OF SOCIAL MEDIA AND THE LEV- EL OF THEIR PERCEPTIONS CONCERNING THEIR JOBS