Karşılaştırmalı olarak Türk ve Irak hukukunda hekimin hastaya karşı yükümlülükleri - Mawlod, Abdurahman Kamran (My University, 2025)
Karşılaştırmalı olarak Türk ve Irak hukukunda hekimin hastaya karşı yükümlülükleri Hekimin hastaya karşı yükümlülükleri, aslında hastaların sahip olduğu haklara dayanır. Bu nedenle, hekimin görevleri ile hastanın hakları birbirini tamamlayan unsurlardır. Örneğin, hastanın muayene ve tedavi hakkı, hekimin hastaya sağlık bakımı ve tedavi sağlama yükümlülüğü ile ilişkilidir. Hastanın mahremiyeti ve gizliliğinin korunması, hekimin sır saklama yükümlülüğünü ortaya çıkarır. Modern sağlık sistemlerinde, tıbbi etik ve hasta hakları temel değerler olarak kabul edilir ve hekimlerin hastaya karşı yükümlülükleri bu değerlerin temelinde şekillenir. Türkiye ve Irak hukuk sistemlerinde hekimlerin hastaya karşı yükümlülükleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Türkiye’de hasta hakları ayrıntılı şekilde düzenlenmiş olup, hekimlerin özen gösterme, hastayı aydınlatma, doğru teşhis ve tedavi yapma, hasta sırlarını koruma gibi yükümlülükleri uluslararası bildirgeler rehberliğinde tanımlanmıştır. Buna karşılık, Irak hukukunda hasta hakları ve tıbbi etik düzenlemeleri daha sınırlı olup, uluslararası bildirgelere verilen önem düşüktür ve hekimlerin yükümlülükleri daha genel çerçevede kalmaktadır. Hekim ve hasta arasındaki ilişki güven, şefkat ve en iyi sağlık sonuçlarının elde edilmesi hedefi üzerine kurulmuştur. Bu bağlamda, Hasta ve hekim arasındaki etkileşim, hastanın sağlık sorunlarının değerlendirilmesi, tanı konulması, tedavi planının oluşturulması ve takip edilmesi süreçlerini kapsamaktadır. Bu süreçlerde, iletişim, empati ve hasta merkezli bir yaklaşım önemli bir rol oynamaktadır. Hekimlerin hastalarına karşı sorumlulukları, hastaların ihtiyaçlarını karşılamak, onlara en iyi sağlık hizmetini sunmak ve hasta haklarını korumaktır. Hekimler, hastaların sağlık durumlarını dikkatli bir şekilde değerlendirir, doğru tanı koyar ve uygun tedavi planlarını oluştururlar. Aynı zamanda, hekimler hastalarıyla iletişim kurarak, onların sağlık durumuyla ilgili bilgilendirme yapar ve tedavi süreci hakkında açıklamalarda bulunurlar. Hasta ve hekim arasındaki ilişki, hastanın mahremiyetinin ve gizliliğinin korunmasını da içerir. Hekimler, hastaların özel bilgilerini gizli tutar ve paylaşım yapmadan önce hasta onayını alırlar.

The physician's obligations towards the patient in türkiye and ıraqi law: a comparative study The obligations of physicians towards their patients are rooted in the inherent rights that patients possess. Thus, the responsibilities of physicians and the rights of patients are interdependent elements. For instance, the patient's right to examination and treatment corresponds to the physician's duty to provide healthcare and fulfill the obligation of treatment. Ethical principles established at the international level, medical guidelines, and international declarations support these obligations, aiming to enhance the quality of healthcare services. The obligations of physicians towards patients have been comparatively examined within the legal systems of Türkiye and Iraq. In Türkiye, patient rights are comprehensively regulated, and physicians’ dutiessuch as exercising due care, informing the patient, providing accurate diagnosis and treatment, and protecting patient confidentiality—are defined in accordance with international declarations. In contrast, the Iraqi legal system has more limited regulations concerning patient rights and medical ethics, places less emphasis on international declarations, and defines physicians’ obligations within a more general framework. The relationship between patients and physicians is shaped by trust, compassion, and the pursuit of the best healthcare outcomes. This interaction includes the evaluation of the patient's health issues, making a diagnosis, creating a treatment plan, and monitoring its progress. The responsibilities of physicians towards their patients involve meeting their needs, providing them with the best possible healthcare, protecting their rights, make accurate diagnoses, and develop appropriate treatment plans. They communicate with their patients, providing them with information about their health status and explaining the treatment process. The relationship between patient and physician also encompasses the preservation of patient privacy and confidentiality. In this way, a trusting environment is established, allowing patients to feel at ease.
The physician's obligations towards the patient in Türkiye and Iraqi law : a comparative study
Keywords: and the Duties of Physicians; Hasta; Hasta hakları; Hekim; Hekim ve hasta; Hekimin Yükümlülükleri Turkish Law; Irak; Irak hukuku; Iraqi; Iraqi Law; Medical laws and legislation; Medical policy; Patient; Patient rights; Physician; Physician and patient; Sağlık politikası; Tıbbi yasa ve yasama; Turkey; Türk hukuku; Türkiye