Çevre ve iş güvenliği açısından endüstriyel tip motor üretimi yapan bir işletmede risk değerlendirme uygulaması - Raifoğlu, Günel (My University, 2011)
ÇEVRE VE İŞ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN ENDÜSTRİYEL TİP MOTOR ÜRETİMİ YAPAN BİR İŞLETMEDE RİSK DEĞERLENDİRME UYGULAMASI Bu çalışma, toplam alanı 55.000 m2 olan, 184 kişinin çalışmakta olduğu, tehlikeli risk grubunda yer alan, endüstriyel tip motor üretimi yapan bir işletmede uygulanmıştır. Mevcut ISO 14001 Çevre, TS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve yürürlükte olan Çevre/ İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı’nda yapılan risk değerlendirme tanımlamalarında ve içeriğinde ki ortak yönler araştırılmış ve yapılacak risk değerlendirme çalışması, elde edilen bilgiler ışığında temellendirilmiştir. Bunun yanında en çok kullanılan risk değerlendirme yöntemleri incelenmiş ve uygulama çalışmasında kullanılacak yöntem belirlenmiştir. İşletme için yapılan ilk risk değerlendirme çalışmasıdır. İşletmenin tüm bölümleri tek tek ele alınmış ve mevcut tehlikelerin oluşturabileceği risklerin incelenmesi için Ön Tehlike Analizi Risk Değerlendirme Yöntemi (Preliminary Hazard Analysis - PHA) kullanılmıştır. Bu değerlendirme yöntemi kullanılırken, iş güvenliği ve çevresel riskler birlikte incelenmiş ve sonucunda oluşabilecek ortak risklerin nasıl ele alınması ve değerlendirilmesi gerektiği gösterilmiştir. Risk değerlendirme çalışmasının sonunda mevcut tehlikelerden oluşan risklerden %64,9’unun hemen önlenebileceği, diğer risklerin ise kısa zamanda çözülebileceği ortaya çıkmıştır. Sonuçta belirlenen bu değerler, benzer işletmelerde mevcut risklerin ortadan kaldırılması sonucuna, az maliyetlerle, kısa zamanda ulaşılabileceğinin bir sonucudur.

APPLICATION OF INDUSTRIAL RISK ASSESSMENT FOR AN ENGINE MANUFACTURING COMPANY This study was applied to an industrial manufacturing company which is in high risk group that has total area of 55.000 m.sq with 184 employees, produces industrial engines . The current ISO 14001 Environment, OHSAS 18001 Occupational Health Safety Standards and Environmental/ Health Safety Regulations were studied, the common points were analyzed and the risk assesment which is made for the industrial company was done with the help of this studies. Infact the most common(useful) risk assessment methods were studied and the method which is used in the application part was chose. This is the first risk assesment for the industrial company. All the departments were analysed and Preliminary Hazard Analysis – PHA procedure used for the possible risks. During this procedure occupational safety and envinromental risks were analysed and the possible conclutions which might happen together were assessed. Consequently, the results of the risk assessment shows that %64,9 of the risks from the current hazards can be inhibited prevent immediately and in short term the rest of the risks can be solved. This shows that with the low costs similar type of industries can reduce their current risks to prevent further accidents in short term.
Keywords: İş Güvenliği; İş Kazaları; İşveren Yükümlülükleri