İnsan kaynakları gereksinime süreç yaklaşımı: stratejik insan kaynakları planlaması-A process approach to human resource needs: strategic human resource planning - Arslan, Mehmet Lütfi (Öneri Dergisi, 2012)
Özet Stratejik İnsan Kaynakları Planlaması işletmenin stratejik amaçlara ulaşabilmek için gereksinim duyduğu elemanların belirlenmesi sürecidir. Bu süreç insan kaynakları planlamasından faaliyet planlaması yönü ile ayrılmakta, sadece belli bir dönem için gereksinim duyulan insan kaynağının sayısal yönden belirlenmesini değil iç ve dış çevre koşullarına, işletmenin stratejisi ve amaçlarına göre niteliksel açıdan gereksinim duyulan insan kaynakları ve işlevlerinin belirlenmesini de içermektedir. Bu çerçevede stratejik insan kaynakları planlaması işletme stratejisine bağlı bir insan kaynakları stratejisinin oluşturulması, işletmenin amaçları ve stratejileri ile desteklenmiş insan kaynakları taleplerinin karşılanması ve stratejiler ve insan kaynakları talepleri doğrultusunda planlamayı bütünleyen politikalar ve programlar geliştirilmesi şeklinde ana hatlar içeren yedi adımdan oluşmaktadır. Abstract Strategic human resources planning is a process to determine human resource needs of a company to realize strategic goals. This process differs from human resource planning in terms of activity planning that does include not only quantitative human resource requirements for a specific time frame but also qualitative human resource requirements according to strategy of the company and internal and external analysis of market. In this regard, strategic human resource planning consists of seven steps that are summarized in following bold statements; defining human resource strategy based on the company’s strategy, meeting human resource demands of the company consistent with its goals, and developing programs and policies according to human resource demands.
Keywords: Stratejik Planlama, İnsan Kaynakları, Stratejik İnsan Kaynakları Planlaması.; Strategic Planning, Human Resources, Strategic Human Resource Planning.