Türk hukukunda işçinin bireysel sendika özgürlüğü ve korunması - Okur, Zeki (My University, 2003)
Bireysel sendika özgürlüğü, pozitif bireysel sendika özgürlüğü ve negatif sendika özgürlüğü olmak üzere ikiye ayrılır. Pozitif bireysel sendika özgürlüğü, sendika kurma hakkı, sendikaya üye olma hakkı, sendikada üye olarak kalma hakkı ve sendikal faaliyetlerde bulunma ile sendikal faaliyetlere katılma haklarını kapsar. Negatif sendika özgürlüğü, sendika kurmama, sendikaya üye olmama, sendika üyeliğinden ayrılma, sendikal faaliyetlere katılmama ile sendikal faaliyetlerde bulunmama haklarını kapsar.Bireysel sendika özgürlüğü, işçiler yanında işçi benzeri kişilere de tanınmıştır. Ancak, hukukumuzda bireysel sendika özgürlüğü, özel okul öğretmenleri, askeri şahıslar ile özel güvenlik görevlilerine tanınmayarak yasaklanmıştır. Bireysel sendika özgürlüğü devlete karşı korunduğu gibi, devlet dışındaki özel kişilere karşıda korunmuştur. Bu bağlamda devlet, bireysel sendika özgürlüğüne uygun yasalar çıkarma ve buna uymakla yükümlüdür. Benzer şekilde devlet dışındaki özel kişiler, işveren, sendikalar ve üçüncü şahıslar işçinin bireysel sendika özgürlüğüne aykırı davranmamakla yükümlüdürler. Her bir sendika özgürlüğüne aykırı davranış, hukuka aykırı sayılacak ve gerekli yaptırımlara tabi tutulacaktır. Buna göre işçinin bireysel sendika özgürlüğüne aykırı sözleşme hükümleri geçersiz ve işçinin bireysel sendika özgürlüğüne aykırı eylemler haksız fiil sayılacaklardır.Duruma göre de ilgili kişiler tazminat ödemekle yükümlü olacaklardır.

ZUSAMMENFASSUNG DER ARBETİ Die individuelle Koalitionsfreihet besteht aus zwei Aspekten: negative Koalitionsfreiheit und positive Koalitionsfreiheit. Die positive Koalitionsfreiheti verfasst folgende Rechte; Recht auf Gründung einer Gewerkschaft, Recht auf Mitgliedschaft in eine Gewerkschaft, Recht auf koalitionsmaessige Taetigkeit. Die negative Koalitionfreiheit verfasst folgende Rechte; Recht auf Nichtgründung einer Gewerkchaft, Recht auf Nichtmitgliedwerden in eine Gewerkschaft, Recht auf Kündigung der Mitgliedschaft in einer Gewerkschaft, Recht auf keine koalitionsmaessige Taetigkeit. Im Arbeitsrecht haben die Arbeiter und arbeitnehmeraenliche Personen Recht auf die individuelle Koalitionsfreiheit. Aber obwohl die Lehrer in den privat Schulen und die privaten Sicherheitskraefte und militere Personen in der Sine vom Arbeitsrecht Arbeiter sind, haben diese Peronen kein Recht auf individuelle Koalitionsfreiheit. Die individuelle Koalitionsfreieheit wird sowohl gegen den Staat und als auch gegen Dritte Personen geschützt. Deswegen muss der Staat zu koalitionsfreiheit passende Gesetze erlassen und selber Rücksicht auf diese Gesetze nehmen. Ausser dem Staat müssen private Personen auch auf koalitionsfreiheit Rücksicht nehmen. Sonst sind jede gegen koalitionsfreiheit stossende Massnahmen rechtswidrig. Deswegen muss Ersatzgeld bezahlt werden.
Keywords: Hukuk; Özel hukuk; Sendikalar