Belediyelerde inovasyon : living lab örneği - Arslan, Meryem (My University, 2020)
Bu tez belediyelerde inovasyon faaliyetinin anlaşılmasını, yaygın ve sürdürülebilir seviyeye gelmesini, bu yönde kentleri inovasyon laboratuarı olarak gören, Avrupa Birliği tarafından inovasyon aracı şeklinde betimlenen “Living Lab” ekosisteminin tanıtılmasını amaçlamaktadır. Tez ayrıca sunulan ürün ve hizmetlerle vatandaşların yaşam kalitelerini artırmayı hedefleyen, vatandaş ve diğer aktörlerin katılımını önemseyerek inovasyonu demokratikleştiren living lab oluşumunun inovasyon aracı olarak kullanılabilirliğinin sorgulanmasını amaçlamaktadır. Teorik ve görgül araştırmayı içeren çalışmada büyükşehir belediyelerine yönelik alan araştırmasına yer verilmiştir. Ek olarak inovasyon projeleriyle living lab ağı tarafından ödüle layık görülmüş Türkiye’de ilk ve tek etkin living lab olan Başakşehir Living Lab ile Finlandiya, İngiltere, İspanya living lablerinin inovasyon projelerine ve karşılaştırmalı analizine yer verilmiştir. Alan araştırmaları ile belediyelerde gelecekte yapılacak inovasyon çalışmalarına katkı sağlanması hedeflenmiştir. Alan araştırması nitel araştırma olarak kurgulanmış, nitel araştırma yaklaşımı olarak etnografi (kültür analizi), fenomenoloji (olgu analizi), kuram oluşturma ve durum çalışması (case study) arasından “durum çalışması” (case study) tercih edilmiştir. Araştırma bulguları belediyelerde hizmet, süreç inovasyonlarını içeren akıllı şehircilik kapsamında yer alan inovasyon çalışmaları ile sosyal inovasyon alanında projelerin hayata geçirildiğini göstermektedir. Living lablerde ise projelerin yarıdan fazlasının teknoloji ağırlıklı olduğu Başakşehir Living Lab ekosisteminin diğer living lablere göre inovasyon projeleri bağlamında yakın seviyede bulunduğu tespit edilmiştir. Çalışma bulguları uluslararası belge ve politikalarda önemi vurgulanan ve teşvik edilen inovasyonun ihtiyaç, istek ve teknolojik gelişmeler vb. faktörlerin etkisiyle belediyelerde uygulanmasının kaçınılmaz olduğunu, kentlerin inovasyon laboratuarı haline getirilmesi gerektiğini ve bu doğrultuda living lab ekosisteminin belediye inovasyonunu hızlandırıcı yönde etkilediğini ortaya koymaktadır.

This dissertation aims to introduce the “Living Lab” ecosystem which targets to describe the innovation operations within municipalities, rendering them widespread and sustainable considering the cities as innovation laboratories and described by the EU as an innovation tool as well as questioning the living lab as a creation for its being used as an innovation tool.Dissertation also aims to with the purpose of increasing life qualities of the citizens thanks to the products and services offered, democratizing the innovation by emphasizing the participation of citizens and other stakeholders.The study containing theoretical and visual research refers to the Basaksehir Living Lab, being the first and only efficient living lab in Turkey, which was granted an award by the living lab network in a field study aimed at metropolitan municipalities as well as innovation projects, with a comparative analysis to those in Finland, UK, Spain. The field studies were aimed at providing contribution to innovation studies to be carried out in the municipalities in the future. Field research is designed as a qualitative research. As a qualitative research approach “case study” was preferred among ethnography, phenomenology, theory creation and case study. The findings of the research prove that the innovation studies contained within the urban planning as well as the social innovation projects have been materialized. In the Living Labs however, more than half of the projects are technology focused while the Basaksehir Living Lab ecosystem has been found close to the other living labs with regard to innovation projects. The findings of the study suggest that the innovation of which importance is emphasized and encouraged in the international documentations and policies is unavoidable to be practiced in municipalities due to such factors as requirements, needs and technological developments etc., that the cities must be transformed into innovation laboratories, and as a matter of the fact, the living lab ecosystem has a catalyzing effect on the municipal innovation.
Keywords: basaksehir living lab; başakşehir living lab Innovation; belediye; Belediyeler; belediyelerde inovasyon; innovation in municipalities; İnovasyon; Kent politikası; living lab; Local government; Municipal corporations; municipality; Urban policy; Yerel yönetim