İnsan kaynakları yönetimi uygulamaları ile çalışanların sendikalaşma eğilimi üzerine bir araştırma - Bulama, Resul (My University, 2010)
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ UYGULAMALARI İLE ÇALIŞANLARIN SENDİKALAŞMA EĞİLİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Sanayi toplumundan günümüze kadar Endüstri İlişkilerinde görülen dönüşüm süreci ile birlikte sendikalar, varoluş gayesini olumsuz yönde etkileyen sosyal, siyasal ve ekonomik birçok olumsuz faktörün etkisi altında kalmıştır. Sendikaların gücünde görülen söz konusu azalmanın araştırma konumuzu ilgilendiren yönü, İKY (İnsan Kaynakları Yönetimi) uygulamalarının çalışanların sendikalara karşı olan tutumlarında negatif yönde bir etkiye sahip olup olmadığıdır. Bu çalışmamızda İKY uygulamaları ile çalışanların sendikalaşma eğilimi arasında bir ilişki olup olmadığı, varsa hangi yönde ve ne oranda etkili olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen verilere faktör analizi uygulanarak sendikalaşma eğilimine ait bir ve İnsan kaynakları uygulamaları ile ilgili yedi faktör belirlenmiştir. İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamalarına ait faktörler, Motivasyon, İhtiyaçların zamanında karşılanması, Etkili iletişim, Adil ve yeterli ücret politikası, Örgütle bütünleşme, İş güvencesinin sağlanması, Sağlık ve dinlenme ihtiyaçları olarak isimlendirilmiştir. Faktörler arası ilişkilerin ve demografik değişkenlerle sendikalaşma eğilimi arasındaki ilişkilerin belirlenmesinde korelasyon testi, tek yönlü anova ve regreyon analizleri uygulanmıştır. Uygulanan analiz sonuçlarına göre, İKY Uygulamalarının geneli ile sendikalaşma eğilimi ve İKY Uygulamalarının altı faktörü ile sendikalaşma eğilimi arasında düşük düzeyde negatif yönlü ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Demografik değişkenler ile sendikalaşma eğilimi arasında ise yaş, çalışma süresi ve cinsiyet ile sendikalaşma eğilimi arasında bir farklılık bulunmamış, araştırma yapılan işkolları arasında ise anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür.

A RESEARCH ABOUT HUMAN RESOURCES MANAGEMENT PRACTİCES AND EMPLOYEES PROPENSİTY TO UNİONİZATİON Since the conception of industrial society, together with the process of transformation on Industrial relations, Unions has been influenced under unfavorable social, political and economical factors that affected its core existence purpose. Regarding the apparent diminishing power of the Unions, the main concern of this research base is to identify whether the employees attitudes on human resource management applications (HRM) towards unions have negative or reverse impact. During this study, it has been pursued to determine whether there is any correlation between (HRM) applications and employees unionization aptitude. If any identified, the study aims to ascertain the correlation’s direction and the impact ratio. Data obtained has been factor analyzed. As a result, Seven (HRM) applications factors and one unionization aptitude factor has been designated. Human resource management application related factors are named as; Motivation, unfulfilled needs within interval, effective communication, and fair and sufficient wage policy, integration with the organization, security maintenance, health and rest needs. Correlation test, one way Anova and Regression analyzes has been applied between the relations within the factors and unionization aptitude along with demographic variables. Regarding the applied analyzes results; a slight low level, negative and meaningful correlation between (HRM) applications and unionization aptitude, furthermore, between six factors of (HRM) applications and unionization aptitude is observed. No difference has been found between inner correlation of Age, employment duration, sex and unionization aptitude also within demographic variables and unionization aptitude. However, a meaningful differentiation has been ascertained within the professions analyzed.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Sendikalar