Acil servis ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin tükenmişlik düzeyinin belirlenmesi - Taze, Selda (My University, 2008)
Araştırma, acil servis ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin tükenmişlik düzeyini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı. Araştırma İstanbul’da bulunan iki üniversite hastanesinden izinler alınarak, 01.03.2007 / 30.04.2007 tarihleri arasında yapıldı. Evreni acil servis ve yoğun bakım ünitesinde çalışan 290, örneklemi ise 258 hemşire oluşturdu. Veriler, anket formu ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği kullanılarak toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde; SPSS for windows 10.0 istatistik paket kullanıldı. Karşılaştırmalarda Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis testleri kullanıldı. Sonuçlar %95’lik güven aralığında, anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirildi. Acil servis ve yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşireler arasında tükenmişlik düzeyi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı saptandı (p>0.05). Acil servis hemşirelerinin duygusal tükenmişlik puanının; mesleği seçme nedeni ve mesleği değiştirmeyi isteme durumundan olumlu, aylık gelir, psikolojik desteğe ihtiyaç duyma, kendini hasta bakımında yeterli görme, iş yaşantısından memnun olma ve çalıştığı birimde tıbbi malzeme sıkıntısı yaşama durumundan olumsuz etkilendiği bulundu. Kişisel başarı puanının; mesleği değiştirmeyi isteme, çocuk sayısı, mesleği seçme nedeni ve kendini hasta bakımında yeterli görme durumundan olumsuz etkilendiği, duyarsızlaşma puanının ise iş yaşantısından memnun olma durumundan olumlu etkilendiği bulundu. Yoğun bakım hemşirelerinin duygusal tükenmişlik puanının; meslekte ve yoğun bakımda çalışma yılı, yaş ve mesleği değiştirmeyi isteme durumundan olumlu, psikolojik desteğe ihtiyaç duyma ve iş yaşantısından memnun olma durumundan olumsuz etkilendiği. Kişisel başarı puanının; yaş, çalışma yılı, mesleği değiştirmeyi isteme ve kendini hasta bakımında yeterli görme durumundan olumsuz etkilendiği, duyarsızlaşma puanının ise iş yaşantısından memnun olma ve mesleği değiştirmeyi isteme durumundan olumlu etkilendiği bulundu. II.

Determining the Exhausted Level of the Nurses Working in Emergency and İntensive Care Unit. The research is planned as descriptive for exhausting level determination of the nurses working in emergency services and intensive care units. Research was performed by getting authorization from two university hospitals in İstanbul between the dates of 01.03.2007 and 30.04.2007. Universe was composed of 290 nurses, sampling was composed of 258 nurses working in intensive care unit. Data is collected by using survey sheet and Maslach Exhausting Scale. SPSS for windows 10.0 statistics packet program is used in evaluation of data. Mann Whitney U and Kruskal Wallis tests are used in comparisons. Results are evaluated in %95 confidence interval, the meaning is evaluated in level of p<0.05. It is determined that there is no significant difference on burnout level of nurses statistically in the burnout level between the ones working in emergency service and intensive care units. It is found out that point of emontional burnout for emergency service nurses affects positively from the state of reason for profession selection and of the feeling a desire for change profession and negatively from the state of monthly income, of requirement for physicological support, of acception themselves as satisfactory in patient care, of being satisfied about business life and of being in difficulty in medical equipment in unit that they work. It is found out that individual achievement point affects negatively from the state of feeling a desire for change profession, of numbers of children, of reason for profession selection and of acception themselves as satisfactory in patient care, and that desensitization point affects from positively from the state of being satisfied about business life. It is found out that points of emontional burnout for intensive care nurses affects positively from the state of years of study in which it is worked in this profession and in intensive care unit, of age, of feeling a desire for change profession ; and that individual achievement point affects negatively from the state of age, of years of study, of feeling a desire for change profession and of acception themselves as satisfactory in patient care ; and that desensitization point affets positively from the state of being satisfied about business life and of feeling a desire for change profession.
Keywords: Hemşireler; Tükenmişlik Sendromu; Yoğun Bakım Hemşireliği