Türkiye’de üniversite kütüphanelerinde metadata kullanımı - Adamcıl, Fevziye (My University, 2007)
Metadata uygulamaları ve metadata uygulamalarının kullanımı enformasyon profesyonellerinin (kütüphaneciler, enformasyon uzmanları, arsivciler vs.) önemli arastırma konularından biridir. Bu arastırmada Türkiye’deki üniversite kütüphanelerinde metadata uygulamalarının incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalısmada kullanılan arastırma yöntemleri; belgesel analiz, betimleme, yüz yüze ve telefonla görüsme, anket tekniği arastırma yöntemleridir. Bu arastırma sonuçları Türkiye’deki üniversite kütüphanecilerinin metadata kavramının ne olduğu ve fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olduğunu göstermektedir. Arastırmaya katılan üniversite kütüphanecileri arasında Metadata uygulamalarını kullananların oranı %60, en çok kullanılan metadata standardının ise %30.4 ile MARC 21 olduğu ortaya çıkmıstır. Fakat kütüphanecilerimiz metadata olusturmak ve bir projede yer almak konusunda yetersizdir, daha çok hazır metadata kayıtlarını kullanmaktadırlar. Metadata olusturulması ile ilgili eğitim çalısmaları yapılması gerekmektedir.

Metadata applications are one of the most important research topics for information professionals ( librarians, information specialist, archivists, etc. ). This research aims to review searching strategies and applications of metadata in university libraries in Turkey. The research methods utilized in this study are documentary analysis, public surveys, face to face and on the phone conversations and descriptive methods. According to the survey outcomes, it could be stated that the university librarians in Turkey have knowledge about the concept of metadata and its functions and also it was seen that there are 60% librarians using metadata applications and the most used metadata standart is MARC 21 in Turkey. But our librarians do not have enough information and practices to create a metadata and participate in a project of metadata. They mostly useprepared metadata records. Training are needed to be done about cretaing metadata
Keywords: Bilgi Yönetimi; Kütüphanecilik_Metadata; Metadata; Standartlar_Bilgi ve Belge Yönetimi; Standartlar_Kütüphanecilik; Üniversiteler ve Yüksekokullar_Kütüphaneler