54-72 aylık çocukların değer düzeylerine anne-baba tutumu ve çocuğun mizacının ilişkisi - BALABAN DAĞAL, ASUDE (My University, 2023)
Bu çalışmanın amacı, okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 54- 72 aylık çocukların değer düzeylerine, anne-baba tutumlarının ve çocuğun mizacının etkisinin belirlenmesi ve çeşitli demografik değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğinin araştırılmasıdır. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde hazırlanmış bu çalışmanın örneklemini 201’i kız,183’ü erkek olmak üzere 384 çocuk oluşturmaktadır. Yapılan analizlere göre bulgularda çocukların değer düzeyleri alt boyutları ile mizaçları arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Çocukların değer düzeyleri ile anne baba tutumları arasında ise, yine negatif yönlü bir ilişki vardır. Çalışma sonucuna göre 54-72 aylık çocukların değer düzeyleri ile çocuğun cinsiyeti, kardeş sayısı, anne-baba yaşı, baba eğitim düzeyi, anne çalışma durumu, sosyo-ekonomik düzey değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Mizaç ile değer düzeyi alt boyutları arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Değer Düzeyi, Anne baba Tutumu, Çocuğun Mizacı

The aim of this study is to determine the effect of parental attitudes and child temperament on the value levels of 54- 72-month-old children attending preschool education institutions and to investigate whether they differ in terms of various demographic variables. The sample of this study, which was prepared in the relational survey model, one of the quantitative research methods, consists of 384 children, 201 of whom are girls and 183 of whom are boys. According to the analyses, it was determined that there was a negative relationship between the value levels of children and their temperaments. There is also a negative relationship between children's value levels and parental attitudes. According to the results of the study, a significant difference was found between the value levels of 54-72-month-old children and the child's gender, number of siblings, parents' age, father's education level, mother's employment status, and socio-economic level variables. There was a negative relationship between temperament and value level sub-dimensions. Keywords: Pre-School Education, Values Level, Parent Attitude, Child's Temperament
The Relationship between parental attitudes and child's temperament to value levels of 54-72 months-old children
Keywords: Sosyal ve Beşeri Bilimler; Psikoloji; Eğitim; Social Sciences and Humanities; Psychology; Education; Temel Bilimler (SCI); Sosyal Bilimler (SOC); Sosyal Bilimler Genel; EĞİTİM VE EĞİTİM ARAŞTIRMASI; Natural Sciences (SCI); Social Sciences (SOC); PSYCHOLOGY; SOCIAL SCIENCES, GENERAL; EDUCATION & EDUCATIONAL RESEARCH; Psikoloji (çeşitli); Genel Psikoloji; Sosyal Bilimler ve Beşeri Bilimler; Psychology (miscellaneous); General Psychology; Social Sciences & Humanities; Pre-School Education; Values Level; Parent Attitude; Child's Temperament