Öğrencilerin cebirsel düşünme becerileri : tam öğrenme ilkeleri çerçevesinde zenginleştirilmiş öğrenme ortamının etkisi - Tekcan, Tuğba (My University, 2022)
Çalışma tam öğrenme ilkeleri doğrultusunda hazırlanan zenginleştirilmiş bir öğrenme ortamının 5. sınıf öğrencilerinin cebirsel düşünme becerilerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Zenginleştirilmiş öğrenme ortamı, tam öğrenme kuramı ve Kaput’un (1999) cebirsel düşünme ile ilgili belirlediği 5 tema çerçevesinde teknoloji kullanımı, somut materyaller, gerçek hayat bağlamları içeren problemler ve grup çalışmalarını içerecek şekilde hazırlanmıştır. Bu araştırmada karma yöntem bağlamında yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Buna göre hem nitel; video kayıtları, araştırmacının gözlemleri ve yarı yapılandırılmış görüşmeler hem nicel veriler; ön test ve son test olarak kullanılan Cebirsel Düşünme Beceri Testi (CDBT), izleme testleri ve paralel testler uygulama esnasında toplanmış olup araştırma sonunda birleştirilerek yorumlanmıştır. Araştırma uygulaması 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar döneminde Kırklareli ilinde bir resmi ortaokulda okuyan öğrencilerle çevrimiçi olarak gerçekleştirilmiştir. CDBT pilot uygulamasını gerçekleştirmek üzere 69 6. sınıf öğrencisi uygun örnekleme ile belirlenmiş olup, ana uygulamayı gerçekleştirmek üzere 12 5. sınıf öğrencisi CDBT uygulanarak amaçlı örnekleme maksimum çeşitlilik yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmada, öncelikle taslak olarak hazırlanan CDBT 69 kişiden oluşan 6. Sınıf öğrencilerine uygulanmıştır. Sonrasında, istatistiksel analizler gerçekleştirilerek CDBT son halini almıştır. Ana uygulamada 12 5. sınıf öğrencisine zenginleştirilmiş öğrenme ortamı uygulanmıştır. Video kayıtları, araştırmacının gözlemleri ve yarı yapılandırılmış görüşmeler içerik analizi yöntemiyle, nicel veriler Wilcoxon Testi, Kruskal Wallis Testi ve çeşitli betimsel istatistik yöntemleriyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda uygulamanın öğrencilerin cebirsel düşünme becerisini geliştirmede orta düzeyde olumlu bir etkisinin olduğu; düşük, orta ve yüksek cebirsel düşünme becerisine sahip olan öğrencilerin seviyelerinin artarak birbirine yaklaştığı ve farklı temalarda öğrencilerin cebirsel düşünme başarılarının farklılaştığı görülmüştür.

ALGEBRAIC THINKING SKILLS OF STUDENTS: THE EFFECT OF ENRICHED LEARNING ENVIRONMENT WITHIN THE FRAMEWORK OF MASTERY LEARNING PRINCIPLES The study was conducted to examine the effect of an enriched learning environment prepared in line with mastery learning principles on the algebraic thinking skills of 5th grade students. The enriched learning environment was prepared within the framework of mastery learning theory and Kaput's (1999) 5 themes related to algebraic thinking, including the use of technology, concrete materials, real-life problems and group work. Mixed method and convergent parallel design were used in this study. Accordingly, both qualitative data (video recordings, researcher's observations and semi-structured interviews) and quantitative data (Algebraic Thinking Skill Test (CDBT), which is used as pre-test and post-test, follow-up tests and parallel tests) were collected during the application. Moreover, they were combined and interpreted at the end of the research. The research application was carried out online with students studying at a public middle school in Kırklareli in the spring term of the 2020-2021 academic year. In order to carry out the CDBT pilot application, 69 6th grade students were determined by convenient sampling, and 12 5th grade students were determined by the maximum variation method by applying CDBT to carry out the main application. In the study, first of all, CDBT, which was prepared as a draft, was applied to 6th grade students consisting of 69 students. Afterwards, statistical analyzes were performed and CDBT took its final form. In the main application, an enriched learning environment was applied to 12 5th grade students. Video recordings, researcher's observations and semi-structured interviews were analyzed by content analysis method, and quantitative data were analyzed with Wilcoxon Test, Kruskal Wallis Test and various descriptive statistical methods. As a result of the research, it was determined that the application had a moderate positive effect on improving the algebraic thinking skills of the students; it has been observed that the levels of students with low, medium and high algebraic thinking skills are increasingly approaching each other and the algebraic thinking success of students in different themes differs.
Algebraic thinking skills of students : the effect of enriched learning environment within the framework of mastery learning principles
Keywords: Matematik; Mathematics; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching