İsviçre Federal Mahkemesinin Kapıdan Satış Sözleşmelerinde_x000D_ Cayma Hakkının Kullanılması ile Doğacak İade Taleplerinin_x000D_ Hukuki Niteliğine ve Bu Taleplere Uygulanacak Zamanaşımı_x000D_ Süresine İlişkin Bge 137 Iıı 243 No.lu Kararı ve Benzer_x000D_ Uyuşmazlıkta Yargıtayın Tutumu - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Sözleşmelerin, sözleşmeye aykırı davranışlar nedeniyle sona erdiği haller edimlerin iadesine ilişkintaleplerin doğmasına sebep olmaktadır. Sözleşmelerin geçersiz hale gelmesi de, yine tarafların geçersizsözleşmeye göre ifa ettikleri edimleriiade etmesini gerektirir. Kapıdan satış sözleşmelerinde (ya da 6502 S. TKHK çerçevesinde iş yeridışında kurulan sözleşmeler), tüketicinin cayma hakkını kullanması da iade taleplerinin doğmasınaneden olacaktır, ancak bu noktada cayma hakkının kullanılmasının sözleşmeye etkisi ve bu etkiye göreuygulanacak hükümlerin tespiti üzerinde önemle durulması gereken konudur. Nitekim, çalışmamızdaaktarmaya çalıştığımız üzere, gerek Yargıtay, gerek İsviçre Federal Mahkemesi konunun üzerindegetirdikleri hukuki yorumlarla, farklı yargılara varmış ve farklı çözümleri benimsemişlerdir.

In cases where contracts are terminated due to non-contractual behaviours, requests for reimbursement_x000D_ of acts results. The event that contracts are rendered invalid requires parties to return the acts they_x000D_ have performed under the invalid contract. In door to door sales contracts (or contracts established_x000D_ outside the workplace within the framework of Act 6502 TKHK), the use of the right of withdrawal_x000D_ by consumer will also result in return requests, but the effect of the use of right of withdrawal on the_x000D_ contract and the determination of the provisions to be applied according to this effect are the issues to_x000D_ be seriously considered. As a matter of fact, as we tried to convey in our study, both the Supreme Court of Appeals and the Swiss Federal Court reached different judgments and adopted different solutions_x000D_ with their legal comments on the issue.
Bge 137 Iii 234 Decision of Swiss Federal Court on the Legal Nature of the Reimbursement Claims Due to Exercise of Withdrawal Right at Door to Door Sales and Position of Turkish Supreme Court of Appeals on Similar Conflicts