Şile ve civarının (İstanbul) flora ve vejetasyonu - Sezer, Yalçın (My University, 2006)
2003-2006 yılları arasında gerçekleştirilmiş olan bu çalışmada, Şile’nin (İstanbul) flora ve vejetasyonu ortaya konmuştur. Araştırma bölgesi yaklaşık 736 km 2 alan olup, tamamı, A2(A) karesi içinde yer almaktadır. Bu çalışma sonucunda, 79 adet familya ve 256 adet genusa mensup olmak üzere, toplam olarak 440 adet takson tesbit edilmiştir. Bu taksonlardan 3’ ü Pteridophyta, 437’si Spermatophyta gruplarına dahildirler. Spermatophyta grubu taksonlardan 2’si Gymnospermae, 435’i ise Angiospermae üyesidirler. Angiospermae üyelerinin de, 365’i Magnoliopsida / Dicotyledoneae, 70’i ise, Liliopsida / Monocotyledoneae gruplarına dahildirler. En fazla takson ile temsil edilen familyalar; Fabaceae 59 (% 13.4), Poaceae 46 (% 10.5), Asteraceae 45 (% 10.2), Lamiaceae 33 (% 7.5 ) ve Rosaceae 25 (% 5.7) olarak belirlenmiştir. Endemik taksonların sayısı ise, 7’dir. Çalışmanın, BRAUN-BLANQUET yöntemiyle gerçekleştirilmiş bulunan vejetasyon bölümünde ise, bölge vejetasyonunun, 3 farklı tipten meydana geldiği ortaya konulmuştur: Orman vejetasyonu; Carpinus orientalis-Erica arborea Quézel, Barbéro, Akman, 1980 ve Fago orientalis- Quercetum ibericae Sezer & Yarci Ass. Nov. birliklerinden; çalı vejetasyonu, Phillyrea latifolia-Laurus nobilis Quezel, Barbéro, Akman, 1980 birliğinden; kumul vejetasyonu ise, Cakilo euxinae-Salsoletum ruthenicae Vicherek 1971 birliğinden meydana gelmektedir. Fago orientalis- Quercetum ibericae Sezer & Yarci Ass. Nov. birliği, bilim dünyası için yenidir. Çayır vevetasyonu ise, antropojenik etkilerle çok fazla tahrip olmasından dolayı, sintaksonomik analizi yapılamamaktadır.

The flora and the vegetation of Şile (Istanbul) were found out in this study that carried out between 2003 and 2006. The study area is about 736 km2 and it is located within A2(A) square. The end of the study, totally 440 taxa that belonging to 256 genera and 79 families were found out. Three of these taxa belong to Pteridophyta whilst 437 taxa belong to the Spermatophyta groups. Two taxa are Gymnospermae members whilst 435 taxa are Angiospermae members which are belong to Spermatophyta. 365 taxa are within Magnoliopsida / Dicotyledoneae whilst 70 taxa are within Liliopsida / Monocotyledoneae among the Angiospermae members. The families that represent with the most taxa are fixed as follows: Fabaceae 59 (13.4%), Poaceae 46 (10.5%), Asteraceae 45 (10.2%), Lamiaceae 33 (7.5% ) ve Rosaceae 25 (5.7%). The numbers of the endemic taxa are seven. In the vegetational part of the study that carried out by means of the BRAUN-BLANQUET method, it is found that the vegetation of the area consists of three types. The forest vegetation, shrub vegetation and littorale vegetation. The first vegetation consist of two associations: Carpinus orientalis-Erica arborea Quézel, Barbéro, Akman, 1980 and Fago orientalis- Quercetum ibericae Sezer & Yarci Ass. Nov.; the shrub vegetation consists of Phillyrea latifolia-Laurus nobilis Quezel, Barbéro, Akman, 1980 association.The littorale vegetation consists of Cakilo euxinae-Salsoletum ruthenicae Vicherek 1971 association. Fago orientalis- Quercetum ibericae Sezer & Yarci Ass. Nov. association is new fort he scientific world. The syntaxonomical analysis of the grassland vegetation was not able to carry out because of the anthropogenic degenerations.
Keywords: Bitki Örtüsü; Biyoloji; Botanik; Vejetasyon Sınıflandırma