Linum L. cinsinin Dasylinum (planchon) juz. seksiyonunun revizyonu - Şafak, Nevin (My University, 2008)
LINUM L. CİNSİNİN DASYLINUM (PLANCHON) JUZ. SEKSİYONUNUN REVİZYONU Linum L. cinsinin Dasylinum (Planchon) Juz. seksiyonuna ait taksonların sistematik, anatomik ve palinolojik revizyonu bu çalışmanın esasını oluşturmaktadır. “Flora of Turkey”e göre 8 tür, 4 alttür ve 2 varyete ile temsil edilen Dasylinum seksiyonu, Linum seljukorum Davis’un Türkiye için yeni olan Heleolinum Egor. seksiyonuna dahil edilmesiyle ve Linum hirsutum L.’un alttür düzeyinde yapılan değişiklerle, bu çalışmada 7 tür ve 5 alttürle değerlendirilmiştir. Yapılan bu değişiklikle Linum cinsinin seksiyonlarının anahtarı ve Dasylinum seksiyonundaki türlerin yeni teşhis anahtarı oluşturulmuştur. İncelenen örneklerin deskripsiyonları, tip örnekleri, çiçek açma zamanı, yetiştikleri ortamlar, fitocoğrafik bölgeleri, Türkiye’deki yayılışları verilmiştir ve harita üzerinde gösterilmiştir. Ayrıca, türlerin renkli fotografları, elle çizilmiş genel şekilleri, taban yaprakları, orta gövde yaprakları, petal, sepal ve kapsül şekilleri yer almaktadır. Çalışmanın anatomi bölümünde gövde enine kesitler ve yaprak boyuna kesitler verilmiştir. Gövde enine kesitte sklerankima lifleri, yaprak boyuna kesitte ise damar sayısı ayırt edici özellik taşımaktadır. Palinoloji bölümündeki çalışmada, Wodehouse metodu ve Erdtman’ın Asetoliz metodu uygulanmıştır. Polenler hem boyutları bakımından, hem de morfolojik olarak karşılaştırılmıştır. Polen yüzeyindeki ornamentasyon gerek kısa-uzun stiluslu bitkiler arasında, gerek türler arasında farklılık göstermektedir. Bu özellikler Scanning Elektron Mikroskobu (SEM)’ nda çekilmiş mikrofotograflar üzerinde gösterilmiştir
Keywords: Biyoloji