Meme kanserinin erken prognozunda proteomik yaklaşım - Diş, Elif (My University, 2019)
ÖZETAmaç: Çalışmayla, örneklerde belirlenen proteinlerin ekspresyon farklılıklarının değerlendirilmesi; meme kanserinin teşhisi, prognozu ya da kişiye özel ilaç ve tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesi ve literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: 40 sağlıklı kadının serum örneğiyle, 46 meme kanserli kadının serum ve dokuları alındı. Serumda ELISA ile FABP4, HSL ve Ki67 ekspresyon miktarları karşılaştırıldı. Ayrıca HPLC ile hasta ve kontrol serumlarında FABP4, HSL ve Ki67 modifikasyonları belirlendi. İmmünohistokimyasal yöntemle FABP4 boyaması yapıldı ve dokuların FABP4 boyanma şiddetinin, Ki67 proliferasyonu ve patolojik özelliklerle korelasyonu belirlendi.Bulgular: ELISA çalışmamızda hasta serumlarında FABP4 ve Ki67 konsantrasyonu anlamlı (P<0.0001) şekilde daha fazla bulunurken, HSL konsantrasyonuysa düşük bulundu ancak istatistiksel olarak anlamlılık bulunmadı (p>0,05). Serum örneklerinin HPLC ile karşılaştırılmasındaysa; HSL, FABP4 ve Ki67’nin hastalarda modifiye oldukları görüldü. Sadece HSL proteininin modifikasyonu anlamlı bulundu. İhk çalışmasında yaşla tümör evresi, ER, PR ve tümör çapı; Ki67 proliferasyonuyla histolojik grade, nükleer grade ve PR; lenf nodu metastazıyla tümör evresi ve tümör çapı; FABP4 boyanma şiddetiyle ER; ER ile PR arasında anlamlık gözlendi.Sonuçlar: Meme kanserli hasta serumlarında FABP4, Ki67, HSL ekspresyonlarındaki değişim ile dokulardaki FABP4 ve Ki67 ekspresyonlarının patolojik özelliklerle arasındaki korelasyon meme kanseri için birer biyomarker olabileceğini düşündürmektedir. Ayrıca protein karbonil miktarları meme kanserli kadınlarda daha fazladır. Bu durumun meme kanserinin tanı ve prognozunda rol oynayabileceği düşünülmektedir.

SUMMARYPurpose: The aim of the study was to evaluate the expression differences of the proteins determined in samples, to improve the diagnosis, prognosis or personalized drug and treatment approaches of breast cancer and contribute to the literature. Material and Methods: Forty healthy women, forty-six breast cancer women serum and tissue samples were collected. FABP4, HSL and Ki67 expressions were compared via ELISA test in serum. FABP4, HSL and Ki67 modifications were determined by HPLC. The tissue was stained FABP4 with IHC and correlation was determined of FABP4 stained intensity with pathological properties.Results: In ELISA, the concentrations of FABP4 and Ki67 were significantly (P<0.0001) higher, whereas HSL concentration was lower in patients (p>0,05). There was no significant difference. In comparison of serum with HPLC; it was observed that HSL, FABP4 and Ki67 were modified in patients. Only modification of HSL was found to be significant. In IHC method; between tumor stage and diameter, ER, PR with age; between histological and nuclear grade, PR with Ki67 proliferation; between tumor size and stage with lymph node metastasis; between ER and FABP4 staining intensity; between ER and PR were observed significance.Conclusions: The correlation between the expression of FABP4, Ki67, HSL in breast cancer patient serum and the expression of FABP4 and Ki67 in tissues suggest that biomarkers maybe a breast cancer.In addition, protein carbonyl amounts are higher in women with breast cancer. This condition plays a role in the diagnosis and prognosis of breast cancer.
Keywords: Biochemistry; Biyokimya; Biyomarker; Breast neoplasms; FABP4; HPLC; HSL; HSL Biomarker; Meme tümörleri; proteomic; proteomik