Algılanan kalitenin marka genişlemesine etkisi üzerine bir araştırma - Sattarova, Konul (My University, 2010)
Son yıllardaki pazar kosullarında müsterilerin ürün ve hizmet kalitesindeki beklentileri gittikçe artmakta, en sıradan ürünler de bile yüksek kalite standartları ve farklı fonksiyonel özellikler aranmaktadır. Đsletmelerin kendi ürünlerinin, diğer firmaların ürünlerinden ayırt edilmesini sağlayan en önemli araçlardan biri olan markanın hem kendi basına yarattığı etki, hem de marka genislemesiyle tüketici nezdinde yarattığı etkiler arastırılmıstır. Markanın algılanan kalite düzeyi, isletmenin marka genisleme uygulamalarına olanak sağlamaktadır. Đsletmeler, algılanan kalite düzeyi yüksek marka isimlerini yeni gelistirdikleri ürünler için kullanarak yeni ürünün basarılı olma ihtimalini artırabilmektedirler. Bu çalısmada, marka bağlılığın, algılanan kalitenin, marka çağrısımlarının ve marka farkındalığının, marka genislemesi üzerindeki etkisi arastırılarak, algılanan kalitenin marka genislemesine olan etkisi esas alınmıstır. Arastırmanın uygulama kısmında yüz yüze anket yöntemi yardımıyla tüketicilere marka değeri bilesenlerini ölçmeye yarayan sorular sorularak, bu bilesenlerin marka genislemesine etkisi incelenmistir. Arastırmanın sonucunda marka değerini olusturan bu dört bilesenin marka genisleme davranısına pozitif yönde etki ettiği görülmüstür.

In recent years, customer expectation increased regarding subject of product and service quality. They inquire high quality standards and different functional characteristics even of any ordinary product. The most important factor to signalize companies from others is the brand and the brand effect explored on one’s own and on customer perception with brand expansion. Brand perceived quality enables execution of brand extension and thus companies use higher perceived quality brand title to the new product and this could increased the probability of its success. In this study, we explore brand loyalty, perceived quality, brand associative and brand awareness effect on brand extension and especially the effect of perceived quality on brand extension. We use face to face survey method on implementation and we asked questions to compare the brand equity on the brand extension. As a result of this study it is possible to say that, these four components form the brand equity have positive effect on the brand extension.
Keywords: Algılanan Kalite; Marka