Medyada üretim ve tüketim pratikleri üzerinde dijitalleşmenin rolü : dijital emek kavramının incelenmesi - Biliközen Şengüler, Ece (My University, 2023)
Toplumlar temelinde bilgi, gelişme sürecinde ise teknoloji yer alan bir gelişim süreci içerisindedirler. Teknolojik gelişimin bir sonucu olarak dijitalleşen yeni dünya düzeninde medyanın üretim-tüketim pratiklerinin değişmesi medya ve hedef kitle arasındaki iletişimin de değişmesine sebep olmuştur. Web 2.0 teknolojisi ile birlikte bugün mekansal ve zamansal sınırların ortadan kalkması medyada sınırsız üretim, tüketim ve iletişim için yeni bir alan yaratmıştır. Dolayısıyla dijitalleşme medyanın işleyişinde üretimden tüketime kadar olan süreci ve bu sürecin tüm aktörlerini etkilemiştir. Dijital emek ve dijital iş yapma süreçleri ve bunlara bağlı olarak medya ürününde yaşanan değişimleri inceleme gerekliliği bu noktada ortaya çıkmaktadır. Bu araştırmada medya kullanıcılarının medyaya ve medya ürüne sağlamış artı değer ve kullanıcının dijital emeği araştırılmıştır. Netflix platformu üzerinde yayınlanan Wednesday dizisi bir örnek olarak ele alınmış ve sosyal medya kullanıcılarının dizi ile ilgili üretmiş olduğu içerikler incelenmiştir. Bu tezin amacı dijitalleşmenin medya üzerindeki varlığından bahsederken en önemli üretim faktörlerinden biri olan emek kavramının gelmiş olduğu noktayı yaşanan teknolojik gelişmeler ve dijitalleşmeye bağlı olarak açıklamaya çalışmak ve bununla birlikte medyada ürününün değişim sürecini anlamlandırırken akademik olarak faydalı sonuçlara ulaşmaktır.

Societies are in a process of development with information at its foundation and technology in the development process. The change in the production-consumption practices of the media in the digitalized new world order as a result of technological development has led to a change in the communication between the media and the target audience. The elimination of spatial and temporal boundaries with Web 2.0 technology has created a new space for unlimited production, consumption and communication in the media. Therefore, digitalization has affected the process from production to consumption in the functioning of the media and all actors in this process. This is where the need to examine digital labor and digital work processes and the changes in the media product arises. In this research, the surplus value that media users provide to the media and the media product and the digital labor of the user are investigated. The series Wednesday, which is broadcast on the Netflix platform, was taken as an example and the content produced by social media users about the series was analyzed. The aim of this thesis is to try to explain the point where the concept of labor, which is one of the most important factors of production, has reached while talking about the presence of digitalization on the media, depending on the technological developments and digitalization, and to reach academically useful results while making sense of the change process of the media product.
The role of digitalization on production and consumption practices in media : a review of digital labor
Keywords: Audience commodity; Digital labor; Digital media; Dijital emek; Dijital medya; Dijitalleşme; Economic aspects; Ekonomik yönleri; İzleyici emtiası; Media; Medya; Medyada üretim ve tüketim; Production and consumption in media; Social aspects; Sosyal yönleri; Wednesday; Wednesday digitalization