Cost management system in lean enterprises: Lean accounting - Keskin, Ayşe İrem (My University, 2010)
YALIN İŞLETMELERDE MALİYET YÖNETİM SİSTEMİ: YALIN MUHASEBE Dünya çapında artan küresel rekabetin sonucunda, işletmeler yüksek kaliteli ürünleri daha çabuk ve rekabetçi maliyetlerle üretmek için çaba göstermektedirler. Bu hedeflere ulaşmak için, günümüz işletmeleri yalın imalat gibi modern üretim sistemlerine ihtiyaç duymaktadırlar. Ancak yalın imalatın tüm avantajlarını, yalın üretim sistemini destekleyen ve başarılı olmasını sağlayan yönetim muhasebesi sistemini de işletmede kurmadan sağlamak mümkün değildir. Yalın imalat yaklaşımının temel esaslarını anlamak, Türkiye’deki imalat sektörünün küresel rekabette başarılı olması açısından ayrıca önemlidir. Bu çalışmanın amacı, yalın imalat uygulamalarının işletmenin finansal performansına olan etkisini belirlemektir. Tezin uygulaması bir imalat işletmesinde vaka çalışmasıdır. Uygulamanın ana hedefi, bir imalat işletmesinde yalın maliyet yönetim sisteminin kurulması ve yapılan yalın iyileştirmelerin firmaya etkilerinin ölçülmesidir. Bu yüzden, uygulamanın birinci bölümünde mevcut durum belirlenmiş ve ikinci bölümde yalın işletmenin gelecekteki durumu gözler önüne serilmiştir. Ele alınan işletmedeki yalın iyileştirme çalışmaları, işletme değer akışının organizasyonel, kapasite ve finansal performansında gelişmeler sağlamıştır. Yalın uygulamalar üretim zamanını kısaltmış ve böylece üretim maliyetlerini azaltmıştır. Yalın muhasebe, yöneticilere daha iyi işletme kararlarını destekleyen uygun ve doğru bilgiyi sağlamaktadır. Bazı birimlerde işçilik ve makina saatinde ortaya çıkan atıl kapasite hesaplamaları işletmeye üretim maliyetlerini arttırmadan yeni ürün geliştirme veya işgücünü daha iyi kullanma imkânı vermiştir.

COST MANAGEMENT SYSTEM IN LEAN ENTERPRISES: LEAN ACCOUNTING The manufacturing companies are forced to produce high quality products more quickly and at a competitive cost, as a result of rising global competitive environment. In order to reach these goals, today’s manufacturing organizations need to produce with modern manufacturing systems such as lean manufacturing. It is not possible to provide all the advantages of lean manufacturing without having management accounting Understanding the key elements of lean approach to manufacturing is also essential to the competitive success of Turkish manufacturing industry in global competition. The purpose of this dissertation is to discover the effect of lean manufacturing practices in financial performance of a company. The research area of dissertation is a case study on a manufacturing enterprise. The main objective of this research is to develop a lean cost management system in a manufacturing enterprise and to examine the effects of lean improvements on this company. Therefore, first section of the research determines the current state and the second section of the research displays the future state of lean enterprise. This study shows that the lean improvements lead the development in operational, capacity and financial performance of the value stream. The lean initiatives reduce the production time and therefore decrease the production costs. The lean accounting provides more adequate and relevant information to support managerial stuff for better business decisions. Improvement activities in the future state free up more employee and machine time, so provide an opportunity to enhance new products or to use labor more efficiently without increasing production costs.
Keywords: Değer Akışı Yönetimi; Muhasebe Yönetimi; Yalın Muhasebe