Türkçenin ikinci dil olarak öğretiminde bilgisayar destekli göreve dayalı yazma öğretimi - Ören, Zeyneb (My University, 2021)
Bu araştırmanın temel amacı, ikinci dil olarak Türkçe öğrenen yabancı öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmede bilgisayar destekli yazma görevlerinin etkilerini ve uygulanabilirliğini incelemektir. Araştırma soruları şöyledir: 1.Bilgisayar destekli göreve dayalı yazma öğretimi öğrencilerin yazma becerilerini ne ölçüde etkilemektedir?2.Bilgisayar destekli göreve dayalı yazma öğretiminin uygulama öncesine, sırasına ve sonrasına yönelik öğrenci görüşleri nelerdir?3.Bilgisayar destekli göreve dayalı yazma öğretiminin uygulama süreci, ilgili yaklaşımın bileşenleri çerçevesinde nasıl uygulanmaktadır?4.Bilgisayar destekli göreve dayalı yazma öğretiminde Web 2.0 araçları (Google Docs ve Zoom) yazma becerisi için ne ölçüde elverişlidir?5. Bilgisayar destekli göreve dayalı yazma öğretimi öğrencilerin motivasyonunu nasıl etkilemektedir?Çalışma eylem araştırmasıyla yürütülmüştür. Çalışma grubunu İstanbul Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezinde Türkçe kursuna devam etmekte olan B2 seviyesindeki 6 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın uygulaması 2020-2021 eğitim-öğretim yılı güz döneminde 15.10.2020- 23.12.2020 tarihleri arasında toplam 7 hafta sürmüştür. Uygulama öncesinde göreve dayalı dil öğretiminin ilkeleri çerçevesinde tasarlanmış yazma görevleri ‘görev uygulama seçenekleri’nden araştırmanın amacına uygun olanlarla yürütülmüştür. Aynı zamanda görevlerle teknolojinin ortaklığına yönelik bir görevi bu ortamlarda daha nitelikli yapan özelliklere ilişkin çalışmalar derlenmiştir. Bütüncül bir bakış açısıyla derlenen bu özelliklerden çevrim içi kelime işlemcisiyle (Google Docs) yürütülen yazma görevlerinde yararlanılmıştır. Araştırmanın verileri öğrencilerin her biri için açılan Google Docs dosyası kayıtları, Zoom üzerinden gerçekleşen derslerin video kayıtları, odak grup görüşme formları, öğrenci günlüğü, araştırmacı günlüğü, öntest yazma görevi ve sontest yazma görevi, dış gözlemci formu, öğrenci ürünleri aracılığıyla toplanmıştır. Nitel verilerin analizi veriler toplanırken eş zamanlı olarak gerçekleştirilmiş, nicel verilerin analizi uygulama sürecinin sonuna bırakılmıştır. Araştırmacı tarafından öğrencilerin e-posta metni yazma görevlerini değerlendirmek amacıyla bir rubrik geliştirilmiştir. Öğrencilerin öntest yazma görevleri ve sontest yazma görevleri bu rubrik aracılığıyla değerlendirilmiştir. Aşağıda sonuçlar araştırma sorularının sıralamasına göre özetle sunulmaktadır:•Öğrencilerin eğitim almadan önce yazdıkları metinlerin e-posta yazma görevi rubriğine göre ‘geliştirilmeli’ düzeyinde olduğu eğitim sonrasında ise ‘çok iyi’ düzeyine ulaşarak gelişim gösterdikleri görülmüştür. Öğrencilerin tamamı, eğitim sonrasında yazdıkları metinlerde on bir rubrik maddesinin altısında (selamlama, açılış cümlesi, kapanış cümlesi, kapanış ifadesi, resmi olmayan üslup ve yazım) tam bir başarı elde etmişlerdir.•Bilgisayar destekli göreve dayalı yazma öğretiminin uygulamasına yönelik dersin aşamalı yapısı, otantik konu seçimi, e-posta metin türlerinin öğrenilmesi ve her bir e-posta metin türünün yapısı ve bölümlerini öğrenme, öğrencilerin en önemli bulduğu noktalardır. •Göreve dayalı dil öğretiminin bileşenleri kapsamında tasarlanan bu çalışmada yazma görevlerinin çevrim içi kelime işlemcisi (Google Docs) ve Zoom kullanılarak gerçekleştirilmesinin kullanışlı, uygulanabilir ve yazma becerisi için motive edici olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çalışmada görev öncesi ve görev sonrası aşamada gerçekleşmesi beklenen öğrenci-öğrenci şeklindeki etkileşim modelinin daha çok öğrenci-öğretmen şeklinde gerçekleştiği sonucuna ulaşılmıştır. •Eğitimin sonunda performans değerlendirme sonuçlarına göre öğrencilerin tamamının ‘tüm bölümlerin yer aldığı eksiksiz bir e-posta yazabilmeyi öğrendim’ ve de ‘yazma görevlerini gerçekleştirebilmek için kelime işlemcisini kullanabilmeyi öğrendim.’ şeklinde hedeflere ‘tamamen’ ulaştığı görülmüştür.Sonuç olarak öğrenci, araştırmacı ve dış gözlemci görüşleri çerçevesinde yapılan betimsel analizler sonucunda ortaya çıkan bilgisayar destekli göreve dayalı yazma öğretiminden kaynaklı sorunlar ve çözümleri alanyazın temelinde tartışılmıştır. Bu doğrultuda ikinci dil olarak Türkçe öğretimi alanında çalışan diğer araştırmacılara pragmatik öneriler sunulmuştur.

The main purpose of this research is to examine the effects and applicability of computer assisted writing tasks in improving the writing skills of foreign students learning Turkish as a second language. For this reason, the research are:1.To what extent does computer-assisted task-based writing affect students' writing skills?2.What are the students' views on before, during and after the application of computer assisted task-based writing instruction?3.How is the application process of computer-assisted task-based writing instruction implemented within the framework of the components of the relevant approach? 4.To what extent are Web 2.0 tools (Google Docs and Zoom) suitable for writing skill in computer-assisted task-based writing instruction?5.How does computer-assisted task-based writing instruction affect students' motivation? The study was conducted with action research. The study group consists of 6 students at B2 level who continue to take Turkish course at Istanbul University Continuing Education Center. The implementation of the research took a total of 7 weeks between 15.10.2020 and 23.12.2020 in the fall semester of the 2020-2021 academic year. Before the application, writing tasks designed within the framework of the principles of task-based language teaching were carried out with ‘task application options’ suitable for the purpose of the research. At the same time, studies on the features that make a task more qualified in these environments with the integration of tasks and technology have been compiled. These features, which were compiled with a holistic perspective, were used in writing tasks carried out with an online word processor (Google Docs). The data of the research were collected through Google Documents file records opened for each of the students, video recordings of the lessons held via Zoom, focus group interview forms, student diary, researcher's diary, pretest writing task and posttest writing task, external observer form, and student products. The analysis of the qualitative data was carried out simultaneously while the data were collected, and the analysis of the quantitative data was left to the end of the implementation process. A rubric was developed by the researcher to evaluate students' e-mail text writing tasks. Students' pretest writing tasks and posttest writing tasks were evaluated through this rubric. The results are summarized below in the order of the research questions:•It was observed that the texts written by the students before the training were at the level of ‘must be improved’ according to the rubric of the e-mail writing task, and they improved by reaching the level of ‘very good’ after the training. All of the students achieved complete success in six of the eleven rubric items (greeting, opening sentence, closing sentence, closing statement, informal tone and spelling) in the texts they wrote after the training. •The gradual structure of the course for the application of computer-assisted task-based writing instruction, the selection of authentic topics, learning the e-mail text types, and learning the structure and parts of each e-mail text type are the points that students find most important. •It was determined that performing writing tasks using online word processor (Google Docs) and Zoom is useful, applicable and motivating for writing skills. In this study, which was designed within the scope of the components of task-based language teaching. In addition, it was concluded in the study that the student-student interaction model, which is expected to take place in the pre-task and post-task stages, is replaced mostly by student-teacher interaction model. •At the end of the training, according to the performance evaluation results, it has been seen that all of the students have ‘completely’ achieved the targets: ‘I learned to write a complete e-mail with all the sections’ and ‘I learned to use the word processor to perform writing tasks.’ As a result, the problems and solutions arising from computer-assisted task-based writing teaching, which emerged as a result of descriptive analyzes made within the framework of student, researcher and external observer views, were discussed on the basis of the literature. In this direction, pragmatic suggestions were presented to other researchers working in the field of teaching Turkish as a second language.
Computer assisted task-based writing teaching in teaching Turkish as a second language
Keywords: Bilgisayar destekli dil öğrenimi; Computer-assisted language learning; Göreve dayalı dil öğretimi; İkinci/ Yabancı Dil Olarak Türkçe Task-based language teaching; Öğrenim ve öğretim; Study and teaching; Turkish as a Second/ Foreign Language; Turkish language; Türk dili; Writing Skill; Yazma Becerisi