İş mecmuası ve fihristi - Kızılay, Yağmur (My University, 2011)
Tezimiz, Türk düşüncesinin gelişmesi ve ilerlemesi için büyük katkılarda bulunan İş Mecmuası’nın özellikleri ve dayandığı temel felsefenin incelenmesi ile derginin makale fihristini hazırlamayı gaye edinmektedir. Bu açıdan hem teknik, hem de analitik bir çalışma olup bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Tezin giriş kısmında, genel ve özel bibliyografyalar ile tezin hazırlanmasında takip edilen yöntem ele alınmıştır. Birinci bölümünde derginin adının konulmasına sebep olan temel kavram olarak ‘iş (action) felsefesi’ tartışılmış, bunun yanı sıra derginin özellikleri, yayımlanışı, yayımlandığı dönem ve özellikleri, içeriği, gayesi ve yayımlanan yazılar incelemeye tabi tutulmuş, ayrıca iş kavramı ve İş Mecmuası’nın felsefeyle ilişkisi incelenmiştir. Daha sonra derginin sahibi ve en önemli yazarı Z.F. Fındıkoğlu’nun hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde, İş Mecmuası’nda yayımlanan yazıların tamamının, cilt, yıl, sayı ve yazar isimleri esas alınarak fihristi verilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde ise, İş Mecmuası’nda makale, not, değerlendirme ve haber niteliğinde yazıları yayımlanan yazarlar hakkında kısa bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Tezin sonuç kısmında, yaklaşık kırk yıl süreyle yayınlanan dergide, iş kavramının ana felsefe olarak benimsendiği, son derece önemli makaleler bulunduğu, yayımlandığı dönemin önde gelen yazar ve düşünürlerinin yazılarının yer aldığı, bu yüzden Türkiye’de felsefe, iktisat, sosyoloji ve psikoloji gibi alanların tarihi açısından vazgeçilmez bir kaynak olduğu kanaatine varılmıştır.

Our thesis aims at investigating the characteristics of and the basic philosophy that Action Magazine (Is Mecmuası) is founded on, which has had great contribution to the development and advancement of Turkish thought and at preparing the articles’ index of the magazine. The introduction covers the importance of bibliografhies and the method that has been used in the preparation of this thesis. In the first part, ‘action philosophy’ which has given its name to the magazine has been discussed as a basic concept and along with this, the characteristics of the magazine, its publication, the era it has been published and its content, its aim and articles published have been the subject of research, in addition to which the concept of action and the relation of Action Magazine to philosophy have been carefully studied. After this, information has been given on Ziyaaddin Fakhri Fındıkoğlu’s life and works, who is the owner and the most important writer of the magazine. In the second part, the index is given which covers the whole body of the writings published in Action Magazine with information on volume, year, number and the names of the writers. In the third part of the thesis, we have tried to give short information on the writers whose writings have been published in Action Magazine in the form of articles, notes, evaluation and news. In the last part, it has been concluded that in this magazine which has been published for nearly forty years, the concept of action has been appropriated as a basic philosophy, that it includes very important articles, that it houses the writings of the most important writers and intellectuals of the era it was being published and that for this reason, it is an indispensible source on the history of fields like philosophy, economy, sociology and pscychology in Turkey.
Keywords: Gazeteler; Süreli Yayınlar