Geleneksellik ve modernlik ekseninde Diyanet İşleri Başkanlığı hizmet içi eğitim ihtisas kursları - Coşkun, Mustafa Asım (My University, 2010)
yanet İşleri Başkanlığı, Geleneksellik, Modernlik, Hizmet İçi Eğitim ÖZET GELENEKSELLİK VE MODERNLİK EKSENİNDE DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI HİZMET İÇİ EĞİTİM İHTİSAS KURSLARI Geleneksellik ve modernlik kavramlarına, ortaya çıktığı zamandan beri çeşitli tanımlar verilmiştir: Çoğunlukla birbirini takip eden bir süreç; bazen birbirine zıt iki kavram; son yıllarda da içice geçmiş birbirini devamlı etkileyen ve tamamlayan sosyal bir olgu... Bu araştırmanın temel problemi, Diyanet İşleri Başkanlığı Hizmet İçi Eğitim İhtisas kurslarında geleneksel tarzda ve uzun soluklu eğitim alan kursiyerlerin temel İslam bilimleri alanındaki tutumlarını, geleneksellik ve modernlik olgularından hangisinde konumlandırdıklarını tespit etmektir. Araştırmanın amacı, yukarıda sözü geçen kursların geçmiş, şimdi ve gelecekteki umulan durumunu sosyolojik esas, yöntem ve tekniklere bağlı kalarak uygulamalı bir çalışma sonucu ortaya koymaktır. Batı toplumlarında yaşanan modernleşme süreçlerinin ülkemizde de yaşanmaya başlamasıyla birlikte ortaya çıkan sosyal değişmeler, ihtisas eğitim kurslarındaki eğitimde de değişme ve farklılaşmalar meydana getirmiştir. Araştırmanın sonucuna göre, büyük oranda klasik kaynaklara özellikle de fıkıh kaynaklarına dayalı olarak ve örgün eğitim metotlarıyla yüksek din eğitimi yapılan Diyanet İşleri Başkanlığı Hizmet İçi Eğitim İhtisas kurslarında eğitim gören kursiyerler, geleneksellik ve modernlik durumları arasında bir yerde, ama daha çok modernleşmeye yakın ve modernleşme eğilimi içerisinde konumlanmaktadırlar. The Presidency of Religious Affairs, Traditionalism, Modernity, In-Service Training

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI (THE PRESİDENCY OF RELİGİOUS AFFAİRS) IN-SERVİCE TRAİNİNG AND SPECİALİZATİON COURSES İN THE CONTEXT OF TRADİTİONALİSM AND MODERNİTY Traditionalism and modernity concepts are defined in different ways since their debut: Usually they are defined as consecutive processes; sometimes they are described as two opposite concepts; and in recent years more commonly accepted as social events that are intersecting, complementing and constantly effecting each other... This research's main problem is to determine what attitude the participants of The Presidency of Religious Affairs In-service Training and Specialization Courses, where a long-term traditional training is given, have towards traditionalism and modernity in the frame of Fundamental Islamic Sciences. The purpose of this research is to find out the past, the present and the expected future position of the aforementioned courses as a result of an applied study using sociological principles, methods and technics. When the modernization processes come into existence in our country after their progress in the western societies, similar social changes materialized in our society and this, in turn, gave rise to changes and differentiation of the training provided by these courses. According to the result of this research, the participants of The Presidency of Religious Affairs In-service Training and Specialization Courses, which provide post baccalaureate training using formal educational methods dependent mostly on classical sources especially fiqh sources, have their attitude located between traditionalism and modernity but closer to modernity and have an inclination to modernity.
Keywords: Din Sosyolojisi; Hizmetiçi Eğitim