Bir insan hakkı olarak internet erişimi: Herkes için internet tartışması - IŞIKLI, ŞEVKİ (My University, 2020)
İnternet günümüzün teknolojik toplumlarının ve dijital kültürlerin en temel bileşenlerinden biridir. İnternet tabanlı ya da destekli olmayan hiçbir iletişim biçimi neredeyse kalmamıştır. Günümüzün gelişmiş dijital kültürlerindeki anahtar rolünden ötürü internetin bir insan hakkı olarak kabul edilmesine yönelik güncel tartışma gittikçe genişlemektedir. Birleşmiş Milletlerin 2016 yılında yayınladığı İnternet raporu, internetin bir insan hakkı olarak kabul edildiğine dair popüler bir tartışma başlatmıştır. Bugün, devletler tarafından internetin bir insan hakkı olarak tanınmasını talep eden bu popüler girişim ile insan haklarını çok daha köklü ve ahlaki koşullara bağlayan ve internetin temel haklardan biri olamayacağını savunan standart görüş rekabet halindedir. Bu makalede her iki görüşün argümanları, teknolojik bir icat olan internet mimarisi ve işlevleri açısından karşılaştırılmış ve internetin hak ve özgürlüklerin gerçekleştirilmesi için bir ön koşul olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İnternetin demokratik toplumlardaki işlevlerini tam yerine getirebilmesi için insanların internet erişimi ve dijital okuryazarlıkla imkanlarını iyileştiren bazı sosyoteknik koşulların sağlanması gerekir. Bir insan hakkı olarak internet tartışması hem doğal hem de yasal hukuk açısından önemlidir. İnsan hakları nosyonu, bu çağda kazandığı değerin teknolojik gelişmelere karşı koruyabilir. İnterneti insan haklarından biri olarak kabul etmek, insan hakları kavramının felsefi içeriğiyle örtüşmez fakat günümüzde internet erişimi, internet tabanlı teknolojilerle kullanılabilen bir dizi yasal hak ve özgürlük için bir ön koşuldur

The İnternet is one of the most fundamental components of today’s technological societies and digital cultures. No İnternet-based or unsupported form of communication almost exists. Due to its key role in today’s advanced digital cultures, the current discussion on the acceptance of the İnternet as a human right is expanding. İnternet report published by the United Nations in 2016 sparked a popular discussion over the acceptance of the İnternet as a human right. Today, this popular initiative demanding governments to recognize the İnternet as a human right competes with the standard view that links human rights to much more fundamental and moral conditions and argues that the İnternet cannot be one of the basic rights. In this article, the arguments of both views are compared in terms of İnternet architecture and functions, and it is concluded that the internet is a precondition for the realization of rights and freedoms. As a precondition for rights, certain socio-technical conditions must be met in order for the internet to fulfill its functions in democratic societies. The internet debate as a human right is important for both natural and legal law. The notion of human rights can preserve its ideal and ethical value gained in this age against technological developments. Recognizing the internet as one of human rights does not coincide with the philosophical content of the concept of human rights, but today internet access is a prerequisite for a set of legal rights and freedoms that can be used with internet-based technologies.
Internet access as a human right: the İnternet discussion for all
Keywords: Internet; Internet Access Right; Internet Ban; Human Rights; Natural Rights; Freedom of Expression; İnternet; İnternet Erişim Hakkı; İnsan Hakları; Doğal Haklar; İfade Özgürlüğü; İnternet Yasaklar