Çeşme ve Kuşadası'nın iklim özellikleri - Ayko, Sevilay (My University, 2024)
Yaşamın her alanında ihtiyaç duyulan iklim verileri, tarihi, turistik vb. birçok yönden değerli olan kentlerin tanınması, geliştirilmesi, her türlü faaliyeti açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada Urla Yarımadası’nın batı ucunda yer alan Çeşme ile Kuşadası Körfezi içerisinde yer alan Kuşadası kentlerinin iklim özelliklerinin incelenmesi amacıyla uzun yıllara dayanan iklim verileri (1970-2021) kullanılmıştır. Bu iklim verileri T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden temin edilmiştir. Bu verilerin analiziyle ulaşılan sonuçlar tablo ve grafikler kullanılarak karşılaştırılmıştır. Sonrasında Köppen, De Martonne, Thornthwaite ve Erinç iklim sınıflandırmaları kullanılarak Çeşme ve Kuşadası’nın iklim sınıflandırmalarındaki yeri belirlenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde Çeşme ve Kuşadası’nı etkileyen hava olayları ile bu bölgelerin genel coğrafi özellikleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Çeşme’nin iklim özellikleri ve üçüncü bölümde ise Kuşadası’nın iklim özellikleri ortaya konulmuştur. Dördüncü bölümde Çeşme ve Kuşadası’nın iklim özelliklerinin analiziyle ulaşılan sonuçlar farklı iklim sınıflandırma yöntemleriyle karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonuç kısmında ise önceki bölümlerde ulaşılmış olan sonuçlara göre iki kentin benzer ve farklı yönleri değerlendirilmiştir. Çeşme ve Kuşadası sıcaklık, nem, basınç, yağış gibi iklim özellikleri yönünden benzer olsalar da iki kent yıllık yağış, aylık yağışlı günler, dolulu, karlı, donlu, sisli günler, ektrem sıcaklıklar, bulutluluk, buharlaşma, hakim rüzgar yönleri gibi parametreler bakımından farklılık gösterirler.

Climate data needed in every aspect of life, historical, touristic, etc. The recognition, development and all kinds of activities of cities, which are valuable in many aspects, are very important. In this study, long-term climate data (1970-2021) was used to examine the climate characteristics of the cities of Çeşme, located at the western end of the Urla Peninsula, and Kuşadası, located within the Kuşadası Bay. These climate data were obtained from the General Directorate of Meteorology of the Ministry of Environment, Urbanization and Climate Change. The results obtained from the analysis of these data were compared using tables and graphs. Then, the place of Çeşme and Kuşadası in the climate classification was determined by using the Köppen, De Martonne, Thornthwaite and Erinç climate classifications. In the first section of the study, information is given about the weather events affecting Çeşme and Kuşadası and the general geographical characteristics of these regions. In the second section, the climate characteristics of Çeşme and in the third section, the climate characteristics of Kuşadası are presented. In the fourth section, the results obtained by analyzing the climate characteristics of Çeşme and Kuşadası are compared with different climate classification methods. In the conclusion part of the study, similar and different aspects of the two cities were evaluated according to the results obtained in the previous sections. Although Çeşme and Kuşadası are similar in terms of climate characteristics such as temperature, humidity, pressure, and precipitation, the two cities differ in terms of parameters such as annual precipitation, monthly rainy days, hail, snowy, frosty, foggy days, extreme temperatures, cloudiness, evaporation, and prevailing wind directions.
Çeşme and the climate features of Kuşadasi
Keywords: Climate Change; Climate Classifications; Climate Comparisons; Climate Parameters; Climatic changes; Çeşme; Çeşme (İzmir, Türkiye); General Directorate of Meteorology; Hava Olayları; İklim Değişikliği; İklim değişiklikleri; İklim Karşılaştırmaları; İklim Parametreleri; İklim Sınıflandırmaları; Kuşadası; Kuşadası (Aydın, Türkiye); Meteoroloji Genel Müdürlüğü; Weather Phenomena