Trombositlere taksol’ün etkisi - Demircioğlu, Ayşe Seda Kanmaz (My University, 2003)
Taksol antikanser bir ilaç olup mikrotübüller üzerinden etki göstererek hücre mitozunu engellemektedir. Son yıllarda Taksol intraarteriyel stent kaplanmasında kullanılarak, subakut tromboz ve neointimal hiperplaziye bağlı olarak gelişen restenozisi önemli ölçüde azaltmıştır. Subakut trombozun oluşumunda trombosit aktivasyonu ve agregasyonu önemlidir. Bu çalışmada Taksol'ün fibrinojen reseptörü GpIIbIIIa (glikoprotein IIbIIIa) ve trombosit aktivasyonu üzerine etkileri flov sitometrede incelendi. Ayrıca Taksol'ün trombosit agregasyonuna in vitro etkisi agregometrede çalışıldı. Çeşitli Taksol konsantrasyonlarında ADP (adenozin difosfat), kollagen ve adrenalin agonistleri kullanılarak Taksol'ün trombosit agregasyonu üzerindeki etkisi incelendi. Taksol, artan konsantrasyonlarına bağlı olarak agonistlerle indüklenen primer ve sekonder trombosit agregasyonunu inhibe etmiştir. Flov sitometrik analizler için yedi sağlıklı olgudan kan 1/ 9 oranında sitratlı tüplere alındı. PRP tam kanın 150 g de 15 dakika santrifügasyonu ile elde edildi. Trombosit aktivasyonu çalışmak için trombosit aktivasyon markerı olan CD42b (GpIb) antikoru, Taksol'ün fibrinojen reseptörü GpIIbIIIa üzerindeki etkisini incelemek üzere CD61 (GpIIIa) antikoru kullanıldı. Farklı Taksol konsantrasyonlarında tam kandaki trombositlere bağlanan CD61 antikor yüzdesi önemli oranda düşmüştür. Aynı şekilde tam kandaki trombositlere bağlanan CD42b antikor yüzdesi de düşmüştür (aktivasyon artmıştır). PRP (platelet rich plasma) deki trombositlere bağlanan CD61 ve CD42b antikor yüzdeleri, PRP'nin farklı Taksol konsantrasyonlarıyla inkübasyonundan sonra düşme göstermiştir. Sonuç olarak bu çalışmada, Taksol'ün trombosit aktivasyonunu arttırırken trombositlere bağlanan %CD61 düzeyini düşürdüğü gözlenmiştir. Bu bulgu Taksol'ün trombosit aktivasyonunu arttırırken fibrinojen bağlanma bölgesi GpIIIa yı bloke ettiğini düşündürmektedir. Taksol'ün ADP, kollagen, adrenalin indüklü trombosit agregasyonunu inhibe etmesi de bu düşünceyi doğrulamaktadır. EFFECT OF TAXOL ON PLATELETS

Taxol is an anticancer drug which effects on microtubules and blockes mitosis. In recent years Taxol has been used in intraarterial stent coating and inhibits neointimal hyperplasia and subacute thrombosis. Platelet aggregation and activation are important in the formation of subacute thrombosis. In this study, we have examined Taxol's effects on fibrinogen receptor GpIIbIIIa and platelet activation in whole blood and PRP by flow cytometry. We also measured the Taxol's effect on platelet aggregation by Lumi-aggregometer. Taxol's effects on ADP, collagen and adrenalin induced platelet aggregation were studied in the presence of different Taxol concentrations. Agonist induced primary and secondary platelet aggregation were inhibited by increased Taxol concentrations. For flow cytometric analysis citrated whole blood samples were obtained from seven healthy subjects and PRP (platelet rich plasma) was prepared from blood by santrifugation at 150g for 15 minutes. To study the platelet activation, CD42b (GpIb) antibody, to examine the effect of Taxol on platelet GpIIb/ IIIa receptor, CD61(GpIIIa) antibody were used. In increased Taxol concentrations, CD61 and CD42b percentages in whole blood was found to be decreased significantly. In PRP, CD61 and CD42b percentages also decreased after incubation with increased concentrations of Taxol solutions. In conclusion, Taxol effects on platelet functions. The striking observation was that while Taxol was increasing the platelet activation, it decreased CD61 binding to platelets. When platelet activation with Taxol increased, the fibrinogen binding sites might have been suppressed by Taxol. These findings suggest that the binding sites of Taxol on platelets might be GpIIb-IIIa. ADP, collagen and adrenalin induced platelet aggregation inhibited by Taxol also supports this phenomenon.
Keywords: Trombositler