TALİS 2018 verileriyle öğretmenlere dijital bir bakış - Erdoğan, Doğan (My University, 2023)
Bu araştırma, TALIS verileri üzerinden öğretmenlerin Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) maddelerine verdikleri yanıtlar yardımıyla dijital bakış açılarının, çeşitli öğretmen özellikleriyle incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma ayrıca, öğretmenlerin eğitimde BİT hakkındaki bakış açılarını ülkeler açısından karşılaştırmalı olarak belirlemeye çalışmıştır. Tarama modelinde olan araştırmada, 2018 yılında gerçekleştirilen TALIS uygulamasına ait öğretmen anketi kullanılmıştır. TALIS 2018’in kamuya açık verileri OECD’nin web sitesinden temin edilmiş beş ülke ve 15665 öğretmenin ortaokul (ISCED 2) toplanan verileri ile yapılacaktır. Araştırmaya dahil edilen Türkiye, Japonya, Birleşik Krallık, Finlandiya ve Kore’de görev yapan öğretmenlerin bilgi ve iletişim teknolojileri ile maddelere verdikleri yanıtları en iyi açıklayan bağımsız değişkenleri ve bağımsız değişkenlerin önem sırasını belirlemeyi amaçlamaktadır. Verilerin analizinde ise veri madenciliği karar ağaçları algoritmalarından CHAID analizinden faydalanılmıştır. Değerlendirmeler sonucunda öğretmenlerin dijital bakış açıları en çok ülkeler, öğretmenlerin yaş grubu ve cinsiyet açısından manidar olarak farklılık göstermektedir. Öğretmenlerin eğitim seviyesi değişkeni ise yalnızca öğretmenlerinin derste dijital teknolojilerden yararlanma düzeyleri ve öğrencilerin projeler ve sınıfta yapılan çalışmalar için bilgi ve iletişim teknolojilerinden yararlanmalarına izin verme sıklıkları arasında manidar bir farklılık bulunmuştur. Çalışma grubundaki ülkelerden Japonya, Finlandiya, Birleşik Krallık ve Türkiye’de görev yapan öğretmenler en çok cinsiyet ve yaş grupları açısından manidar bir farklılık gösterirken Kore’de görev yapan öğretmenler eğitim seviyesi ve yaş grupları açısından manidar bir farklılık göstermektedir. Ayrıca çalışma grubundaki ülkelerde görevli öğretmenler BİT’e yönelik hazırlıklı olma durumları, mesleki gelişim ihtiyaçları ve BİT’e dair harcama alanlarındaki görüşleri konusunda hem fikir oldukları ancak öğretimlerinde dijital teknolojilerden yararlanmada ve öğrencileri projeler ve sınıf çalışmalarında bilgi ve iletişim teknolojilerinden faydalanmalarını sağlamak konusundaki görüşlerinde farklılıklar olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

This research was conducted to examine teachers' digital perspectives with various teacher characteristics, with the help of teachers' responses to Information and Communication Technologies (ICT) items through TALIS data. The research also tried to determine teachers' perspectives on ICT in education comparatively across countries. In the survey model, the teacher survey of the TALIS application carried out in 2018 was used. The public data of TALIS 2018 will be collected from five countries and 15665 teachers' secondary school (ISCED 2) data obtained from the OECD website. It aims to determine the independent variables that best explain the responses of teachers working in Turkey, Japan, the United Kingdom, Finland and Korea to the items regarding information and communication technologies, and the order of importance of the independent variables. CHAID analysis, one of the data mining decision trees algorithms, was used to analyze the data. As a result of the evaluations, teachers' digital perspectives differ significantly in terms of countries, teachers' age group and gender. As for the education level variable of teachers, a significant difference was found only between the level of teachers' use of digital technologies in the lesson and the frequency of allowing students to benefit from information and communication technologies for projects and work done in the classroom. While teachers working in Japan, Finland, the United Kingdom and Turkey, among the countries in the study group, show significant differences in terms of gender and age groups, teachers working in Korea show significant differences in terms of education level and age groups. In addition, teachers working in the countries in the study group agree on their views on their preparedness for ICT, professional development needs and spending on ICT, but there are differences in their views on using digital technologies in their teaching and enabling students to benefit from information and communication technologies in projects and class work. conclusion has been reached.
Digital view of teachers with TALIS 2018 data
Keywords: BİT; CHAID Analizi TALIS 2018; CHAID Analysis; Digital Competence; Dijital Yeterlilik; Educational technology; Eğitim teknolojisi; ICT; Öğretmenler; TALIS 2018; TALİS 2018; Teachers; Training of; Yetiştirilmesi