Sağlık hizmeti talep edenlerin beklenti ve bilgilerinin evrensel hasta hakları tanımlarına göre değerlendirilmesi - Bakır, Gülbin Dicle (My University, 2003)
Araştırma, hasta haklarının evrensel tanımı, hastaların konuya yaklaşımlarının tespiti ile uygulamada ortaya çıkan sorunları belirlemek ve bu esnada hastaların konuyla ilgili bilgi düzeylerini görmek amacı ile planlanmış olup , Ocak 2003- Eylül 2003 tarihleri arasında, İstanbul ili Anadolu yakasında bulunan 2 Özel Sağlık Kurumu, 1 Devlet Hastanesi ve 1 Üniversite hastanesinde yatan hastalara uygulanan tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Araştırmaya katılanların %28,5'in üniversite ve üstü, % 25,5'nin lise ve dengi okul, % 24,0'nün ise ilkokul mezunudur. Katılımcıların % 63,0'nün Hasta Hakları kavramı konusunda hiçbir bilgi sahibi olmadığı , % 68,5'nin hasta hakları ile ilgili yasal düzenlemeden haberdar olmadığı görülmüştür. Hasta Hakları konusunda bilgi sahibi olanların öğrenim düzeylerine bakıldığında, lise (%21,4) ve üniversite eğitimi almış olanların (%53,6), Hasta Hakları konusundaki bilgilerinin diğerlerine oranla daha yüksek olduğu belirlenmiştir.Bu açıdan bakıldığında araştırmaya katılanların öğrenim düzeylerinin, Hasta Hakları kavramı konusundaki bilgi düzeylerinin belirlenmesinde olumlu bir bulgu olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın bütününe bakıldığında, personeli tanıma, seçme ve değiştirme, bilgi isteme, ötenazi yasağı, mahremiyete saygı gösterilmesi, insani değerlere saygı gösterilmesi, müracaat-şikayet ve dava hakkı konularında Hasta Haklarının ihlal edildiği saptanmış, ancak kişilerin sorunlarının farkında olmadıkları görülmüştür. Sorunun asıl kaynağı, hastalar ve sağlık çalışanları açısından eğitimsizlik ve bilginin kaynağına ulaşamamaktır. Bir başka yönü de bilginin daha geniş yelpazeye yayılamamasından kaynaklandığı belirlenmiştir. APPARISIAL OF EXPEETION AND KNOWLEDGE AS DESCRIPTION OF THE PATIENT RIGHTS WHO DEMANDS THE SERVICE OF HEALTH

Research; on the patient rights world wide, Patiens thoughts on subjects and finding the solutions on difficulties also seeing the education level on the patients. Research was done between January 2003 to September 2003 public on two different private health center patients, a state health center patiens and a university hospital patients.They all located at Anotolian side of İstanbul city. Education level of patients are %28,5, University and Master degreed % 25,5 high school gradueds, %24,0 primary school gradueds also % 63,0 of patients don't know anything about patients rights and responsibilities, % 68,5 patients never heard of legislative corrections to promote Patients Rights.( Patients Rights Amendment). When we take a look on the percetage of patients who knows the Patints Rights and the Responsibilities on education level. Now we know the education level is so important on Patients Rights. High school gradueds (% 21,4), University gradueds ( % 53,6) percentage level goes up gradually. Development of the whole research shows patients have rıght knowing, choosing, picking up, replacing the medical and health professionals,getting informed, euthanasia rights (forbidden) . Respect of privacy, self-determination, information, complaints low suits.We assume patients bill of rights and responsibilities have been terminated.But patients usually don't complain about it. The proceeding of the research shows, the problem on both parties (patients,medical and health proffessionals) is definitly education problems on getting information. Practical action which commands the support of all parties involved.such action doesn't follow automatically but takes time to become fully effective. Another problem is education doesn't go on such a big number of the people.
Keywords: Fiziksel hastalık ve verilen hizmetler; Sağlık Hizmetleri; Toplumsal refah sorunları