Serbest bölge ve nitelikli sanayi bölgelerinin ihracata olan katkılarının incelenmesi - Pekçetin, Ayşe Süreyya (My University, 2011)
SERBEST BÖLGE VE NİTELİKLİ SANAYİ BÖLGELERİNİN İHRACATA OLAN KATKILARININ İNCELENMESİ Bu çalışmada, küreselleşme süreciyle birlikte,dış ticaret politikalarındaki yeni oluşumlara paralel olarak gelişen serbest bölgeler ve nitelikli sanayi bölgelerinin ihracata olan katkıları incelenmiştir. İlk üç bölümde sırasıyla serbest bölge, nitelikli sanayi bölgeleri, serbest bölge ve nitelikli sanayi bölgelerinin ihracata olan katkıları incelenmiştir.Serbest bölgeler ve nitelikli sanayi bölgelerinin kurulmasının temel amacı; üretim, yatırım ve istihdam olanaklarının geliştirilip, bölgesel kalkınmanın sağlayıp bununla birlikte de ihracatı arttırmaktır.Serbest bölgeler ve nitelikli sanayi bölgelerinden iyi bir planlama, etkin yönetim ve güçlü bir denetim mekanizması ile daha çok yararlanılıp, olumsuzlukların en aza indirilip, ekonomiye özellikle de ihracata olan katkısının arttırılması hedeflenmiştir.Çalışmanın son bölümünde ise serbest bölgeler için Çin Guangzhou Serbest Ticaret Alanı, nitelikli sanayi bölgeleri için ise Mısır Nitelikli Sanayi Bölgesi ihracata katkıları bakımından incelenmiştir.Elde edilen sonuca göre, kurulan serbest bölgeler ve nitelikli sanayi bölgeleri hem iç işletmelere kolaylık sağlamakta hem de yabancı sermaye ve teknolojiyi ülkeye çekmektedir.Bu bölgeler ülke ekonomisine doğrudan ve dolaylı avantajlar sağlamaktadır.Ülke ekonomisine yeni pazar stratejileri kazandırıp, rekabet gücünü arttırıp,yeni üretim teknolojileriyle birlikte üretim biçimini değiştirip,üretim sürecini hızlandırarak, fiyat ve zamanlama bakımından rekabet üstünlüğü sağlayıp ihracatta artış gerçekleştirip, ihracatta önemli derecede katkıyı sağlamaktadır.

THE EFFECT OF FREE ZONE AND QUALIFIED INDUSTRIAL ZONES ON EXPORT In this study, the effect of free zones and qualified industrial zones on export are examined within the paralel of globalization of foreign trade politics’ new formation.In first three part, free zones, qualified industrial zones and the effect of free zones and qualified industrial zones on export are examined as regularly.The establishing of free zones’ and qualified industrial zones’ basic aim is develop the production, investment and employment by providing to regional development and increasement of export, as well.Free zones and qualified industrial zones are benefited by well planning, efficient management and strong control mechanism and are aimed to increase to the effect of export by avoiding decreases.In this study’s last part, China Guangzhou Free Trade Zone and Egypt Qualified Industrial Zone are examined for free zones and qualified industrial zones.The result of examination, establishing free zone and qualified industrial zone provide not only easiness to the internal operation but also bring foreign capital with technology to the country.These zones provide lots of advantages to country’s economy directly and indirectly.Especially,they contributesto develop new market strategies by increasing the competitiveness,altering the production form due to new technology, accelerating the related processes and gaining the supremacy of price and time.As a result of these highly appreciated advantages, the expansion of export is remarkable in upper degrees.
Keywords: İhracat; Serbest Bölgeler