Türk-İsviçre ve Alman iflas hukukunda yeni mal iktisabı - Yücel, Müjgan (My University, 2002)
İflas tasfiyesi neticesinde alacaklarını tam olarak alamayan alacaklılara İflastaki Borç Ödemeden Aciz Vesikası verilir. Bu vesikaya dayanarak yeni takip yapmak ve başarı ile yürütmek için aciz vesikası alacaklılarının eski müflisin yeni mal iktisap etmediği itirazıyla karşılaşmamaları gerekir. Yani eski müflisin yeni mal iktisap etmiş olması gerekir. Bu itiraz takip hukuku ve maddi hukuk ektikleri olan bir defidir. Ayrıca bu itirazı ileri sürme hakkının şahsa bağlı niteliği vardır. Türk Hukuku'nda bu muhalefet ödeme emrine itiraz yoluyla gündeme gelir ve İcra Tetkik Mercii önünde karara bağlanır. İsviçre hukukunda ise ödeme emrine itiraz yoluyla gündeme gelen bu muhalefet itiraz yargılaması ve tespit yargılaması şeklinde iki aşamalı olarak karara bağlanır. Yeni mal kavramından anlaşılması gereken borçlunun yeni net aktifidir. Yani yeni aktiflerden yeni pasifler çıkarıldıktan sonra kalan mal varlığı yeni mal sayılır. Almanya'da ise bu kurum, yani yeni mal iktisap etmediği durumda borçlunun yeniden takip edilemeyeceğine ilişkin prensip mevcut değildir. InsO (Alman Külli Takip Kanunu) ile getirilen bakiye borçlardan sorumsuzluk prosedürüne başvurulabilir. NEW PROPERTY ACQUISITION AFTER BANKRUPTCY An insolvency certificate is given to the creditors, those were not satisfied totally by the closed liquidation. The pre-mentioned creditors shall not be faced to an objection of new property Acquisition by the debitor, in order to start to and succeed in a new execution. Therefore, bankrupt shall have acquired a new property after the bankruptcy. This objection is a plea having effects in the frame of material law as well as execution law. Furthermore, it is qualified as a personal right. In Turkish law, this plea is heard by the competent authority (ITM) as an objection to the order of payment. The procedure in Swiss law consist of two steps; objection juridiction and constatation juridiction. New property acquisition shall be defined as the new net active of the debitor. Briefly, new property is the balance, after the new depts are substracted from new actives. However the above explained plea, does not exist in German law. It is only possible to use the irresponsibility from the balance depts procedure which is set forth by the new law (InsO).
Keywords: Hukuk; İflas; İflas Hukuku; Özel hukuk; Ticaret hukuku