Türkiye Cumhuriyeti’nin 6. Cumhurbaşkanı Fahri S. Korutürk (siyasi hayatı, fikirleri, şahsiyeti ve eserleri) - Damat, İbrahim Hakkı (My University, 2004)
Bu tez çalışması ilk defa 1921 yılında devlet hizmetine girmiş ve 1973 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nin 6. Cumhurbaşkanı olmuş olan Fahri Sabit Korutürk'ün siyasi hayatını, şahsiyetini, fikirlerini ve eserlerini konu edinmiştir. Korutürk'ün diplomatik ve siyasi hayatı 1960 yılında başlamasına rağmen biz, onun hayatını en başından ele aldık. Tezimizin giriş bölümünde Fahri Sabit Beyin doğumunu, ailesini, ilk eğitime başlamasını, Cumhuriyet idaresine geçiş sürecinde yaşadıklarını, 1935 yılında Atatürk'le karşılaşmasını, Korutürk soyadını nasıl aldığını ve nasıl evlendiğini ele aldık. Giriş kısmında ayrıca Fahri S. Korutürk'ün eşi ve çocuklarına dair bilgiler verdik. Birinci bölümde 1935 yılında ilk olarak Roma'ya Askeri Ateşe olarak tayin oluşu ile Berlin Ateşeliği yıllarını anlattık. Bilahare 1936 yılında imzalanan Montreux Konferansı'na katılmasına, konferansın ne surette cereyan ettiğine dair hatıratına ve görüşlerine yer verdikten sonra, TSK bünyesindeki çeşitli kademelerde yaptığı görevlere değindik. 1957-1960 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak gerçekleştirdiği faaliyetlere özellikle önem verdik. Bu bölümde ayrıca Korutürk'ün 1960 Askeri İhtilali'ne bakış açısını ele aldık. Bu bölümün sonunda ise 1960-1964 Moskova Büyükelçiliği yıllarını ve 1965 yılında diplomatlıktan niçin istifa ettiğini ortaya koymaya çalıştık. İkinci bölümde Fahri Korutürk'ün siyasi hayatı ele alınmış olup, iki ayrı kısımda incelenmiştir. Birinci kısımda 1968-1973 yılları arasında icra ettiği Senatörlük görevi üzerinde durduk. Bu bağlamda 1968 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından Kontenjan Senatörlüğü'ne seçilişini, Cumhuriyet Senatosu'nda yapmış olduğu konuşmaları ele aldık ve Senato konuşmalarına dair bir de değerlendirme yaptık. Bu bölümün ikinci kısmında ise 1973-1980 yılları arasında ifa ettiği Cumhurbaşkanlığı görevini ele aldık. Yedi yıllık görev süresi içerisinde yapmış olduğu icraatlarını, vetolarını, yurt içi ve yurt dışı gezilerini kronolojik bir düzen içerisinde verdik. Bu kısmın sonunda yaptığımız değerlendirmede de Cumhurbaşkanı olarak hükümetlerle ilişkilerini, özel olarak dönemin Başbakanları Bülent Ecevit ile Süleyman Demirel ile ilişkilerinin düzeyini, askerlerle, halkla olan ilişkilerini ortaya koymaya çalıştık Üçüncü ve son bölümde Korutürk'ün şahsiyeti, fikirleri, eserleri ve vefatı üzerinde durduk. Korutürk'ün şahsiyet özelliklerini verirken evvela kendi tespitlerimize, daha sonrada onun yakınında çalışmış olan kimselerin tespitlerine, basın mensuplarının, eşinin ve çocuklarının tespitlerine dayandık. Bu bölümde Korutürk'ün fikirlerini başlıklar halinde ve hayatın çeşitli alanlarını ilgilendirecek şekilde vermeye çalıştık. Bunu yaparken önceki bölümlerde verdiğimiz fikirlerinin aynısını sunmamaya, başka bir deyişle tekrar hatasına düşmemeye özellikle dikkat ettik. Eserleri kısmında Fahri Korutürk tarafından kaleme alınmış ne kadar eser varsa hepsini verdik ve kısaca tanıtmaya çalıştık. Bu bölümün sonunda ise 1987 yılında nasıl vefat ettiğini, kabrinin nerede olduğunu verdik. Ayrıca ekler kısmında vefatından sonra onun hakkında Türkiye'de ve Kıbrıs'ta siyasi parti liderleri vb. kimselerce verilen beyanatlara da yer verdik. Bütün bunlardan sonra sonuç kısmında Korutürk hakkında edindiğimiz kanaatleri belirttik ve bazı fikirler ileri sürdük. Çalışmamızın ekler kısmında onun tayin ve terfi belgelerini de sunmayı ihmal etmedik. Fotoğraflar kısmında ise doğduğu evin fotoğrafını, Bahriye Mektebi'nde okuduğu yıllara ait fotoğraflarını, Senatörlük, Cumhurbaşkanlık dönemlerinde çektirmiş olduğu fotoğraflarını, ailesinin, çalışma odasının, Ankara Devlet Mezarlığı'nda bulunan şahsi eşyalarının ve kabrinin vs. fotoğrafını sunduk.

This thesis includes political life, chracter, ideas and boks of Fahri Sabit Korutürk who has been the sixth president of Turkey republic in 1973. Althought his diplomatic and political life started in 1960, we have researched his whole life. At the beginning of our thesis we dealed with his birth, family, his first education life, how he got his surname and how he got married. İn addition we gave informations about his wife and children. İn the first part we explained his appointment to Rome as a military ambassador in 1935 and his ambassadorship of Berlin years. Then we mentioned his memories about Montreux Conference (1936) and his services in the Turkish Armed Forces at various ranks. Especially, we dealed with his activities as a Navy Armed Forces Commander between 1957 and 1960. At the end of this part, we tried to describe his ambassadorship of Moscow years (1960-1964) and why he resigned from diplomacy in 1965. At the second part, we dealed with Fahri Korutürk's political life as two sections. At first section, we dealed with his senatorship duty he has performed between 1968 and 1973. Moreover, we have researched his speeches he did at republic senato and evaluated. At the second section of this part we dealed with his presidential duty he performed between 1973 and 1980. At this section we also explained his performances a domestic and abroad trips, vetos, relationships with governments and public. At the last part we mentioned about Korutürk's chracter, ideas, boks and death. While we were giving information about his chracter, we based on firstofall our determination then pres staff, people worked with him, his wife and children. And, we tried to give Korutürk's ideas one by one. While we were doing this, we gave importance not to represent the same ideas we gave at other parts in other word, we especially tried not to make a mistake of repetation. We introduced whole of his books in this part. At the end of this part, we mentioned about his death. Finally, we explained ideas about Korutürk we got and we put some ideas forward in the additions part of our thesis we introduced his appointment and promotion documantaries. İn the photograph section we introduced his house where he has born, when he was a student in the military school, his senatorship, presidential photographes, family photographes, his office photographes, his private furniture photographes taken from Ankara government cemetery.
Keywords: Korutürk, Fahri S., Türkiye Cum. Bşk., 6, 1903-1987