Kronik dönemde olan semptomatik lumbar disk hernili hastalarda yazılı olarak verilen ve video ile verilen ev egzersizi programının karşılaştırılması - Özen, Tuğçe (My University, 2023)
Amaç: Çalışmanın amacı LDH hastalarında amacı video ve yazılı yöntemle verilen ev egzersiz programlarının etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: 18-65 yaş arası 45 kronik semptomatik LDH hastası dahil edildi. Katılımcılar yazılı egzersiz grubu, video egzersiz grubu ve kontrol grubu olmak üzere üç gruba ayrıldı. Core stabilizasyon içerikli ev egzersizlerden oluşan program yazılı şekilde veya video içerik şeklinde verildi. Kontrol grubuna rutin medikal tedavileri dışında bir öneride bulunulmadı. Bütün katılımcıların başlangıçta ağrı, dizabilite, kinezyofobi, anksiyete depresyon durumu, yaşam kalitesi, esneklik, lumbar omurga hareket açıklığı ve gövde endurans ile ilgili değerlendirmeleri yapıldı. 8. ve 12. haftada değerlendirmeler tekrarlandı. Bulgular: Her iki egzersiz grubunda ağrı, kinezyofobi, dizabilite seviyesi, anksiyete ve depresyon durumu, yaşam kalitesi, esneklik değerleri, lumbar omurga hareket açıklığı ve gövde enduransı gelişti (p<0,05). Kontrol grubunda ağrı ve dizabilite seviyesi 8. haftada azaldı (p<0,05). Egzersiz gruplarında parametrelerdeki değişimler kontrol grubundaki değişimden fazlaydı (p<0,05). Kinezyofobi seviyesindeki, yaşam kalitesi fiziksel fonksiyon alt ölçeğindeki ve fleksör endurans testindeki değişim video egzersiz grubunda yazılı egzersiz grubundakinden fazlaydı (p<0,05). Sonuç: Kronik dönemde olan semptomatik LDH hastalarında video ile verilen ve yazılı olarak verilen core stabilizasyon içerikli ev egzersizleri hasta bildirimli sonuç ölçümleri ve fiziksel ölçümler üzerinde etkilidir. Ev egzersiz programlarının sonuç ölçümlerinde yarattığı değişimler büyük ölçüde benzerdir.

Objective: The aim of the study is to compare the effects of home exercise programs recommended with video and written method in patients with lumbar disc herniation (LDH). Materials and Methods: Forty-five chronic symptomatic LDH patients aged between 18-65 years were included. Participants were divided into three groups as written exercise group, video exercise group and control group. The home-based exercise program consisted with core stabilization exercises was recommended as written form or as video content. Any other recommendation were not received to the control group except routine medical treatments. All participants were evaluated for pain, disability, kinesiophobia, anxiety and depression status, quality of life, flexibility, lumbar spinal range of motion and trunk endurance at baseline. Evaluations were repeated at 8th and 12th weeks. Results: Pain, kinesiophobia, disability level, anxiety and depression status, quality of life, flexibility values, lumbar spine range of motion and trunk endurance improved in both exercise groups (p<0.05). In the control group, pain and disability level decreased at week 8 (p<0.05). The changes in parameters in exercise groups were higher than the change in the control group (p<0.05). The changes in the kinesiophobia level, quality of life physical function subscale and flexor endurance test were superior in the video exercise group to written group (p<0.05). Conclusion: Video and written home exercises with core stabilization content are effective on patient reported outcomes and physical measurements in chronic symptomatic LDH patients. The changes in the outcome measurements of the home exercise programs are largely similar.
Comparison of the booklet based and video based home exercise program in patients with symptomatic chronic lumbar disc herniation
Keywords: Back pain; Bel ağrısı; Core exercise program; Disc herny; Disk hernisi; Fizyoterapi; Hasta eğitimi; Kor egzersiz programı; Patient education; Physiotherapy