Okul öncesi öğretmenlerinin ve okul öncesi dönem çocuklarının ebeveynlerinin müzik eğitimi hakkındaki düşüncelerinin incelenmesi - Topaç, Nihat (My University, 2008)
OKULÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN VE OKULÖNCESİ DÖNEM ÇOCUKLARININ EBEVEYNLERİNİN MÜZİK EĞİTİMİ HAKKINDAKİ DÜŞÜNCELERİNİN İNCELENMESİ Bu araştırmanın amacı; İstanbul ilinde görev yapan okulöncesi öğretmenlerinin ve okulöncesi dönem çocuğu olan ebeveynlerin okulöncesi dönemdeki müzik eğitimi ile ilgili düşüncelerini tespit etmektir. Çalışma grubunu 273 okulöncesi öğretmeni ve 354 anne ya da baba oluşturmuştur. Öğretmenlere ve ebeveynlere araştırmacı tarafından hazırlanan anketler uygulanmıştır. Öğretmenlere 3 tanesi demografik olmak üzere toplam 63 soru sorulmuştur. ebeveynlere 12 tanesi demografik olmak üzere toplam 18 soru sorulmuştur. Veriler SPSS 13.0 programında analiz edilmiştir. Verilerin analizinde yüzde, frekans ve çapraz tablo kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, anketi cevaplayan okul öncesi öğretmenlerinin ve anne ya da babaların tamamına yakınının, okulöncesi dönemde müzik eğitiminin gerekli olduğu yönünde yanıt verdikleri saptanmıştır. Okulöncesi öğretmenlerinin, almış oldukları müzik eğitiminin yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin aldıkları eğitim ile verdikleri cevaplar arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Öğretmenler, müzik eğitiminde aile ile işbirliği yapılması gerektiğini söylemişlerdir. ebeveynlerin sosyo-ekonomik düzeyleri ile verdikleri cevaplar arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Okulöncesi Eğitim, Müzik Eğitimi, Okulöncesi Öğretmenleri, Ebeveynler, Aile

INVESTIGATING OPINIONS OF PRESCHOOL TEACHERS AND THE PARENTS WHO HAVE PRE-SCHOOL CHILDREN ABOUT THE PRE-SCHOOL MUSIC EDUCATION The purpose of this study was to investigate the opinions of the preschool teachers and parents who have preschool children about the preschool music education in İstanbul. 273 preschool teacher and 354 parents were included in the study group. The questionnaires designed by researcher was given to preschool teachers and parents, There were 63 questions in the questionnaire for preschool teachers, three of them were demographic. There were 18 questions in the questionnaire for parents, twelve of them were demographic. In the study of data frequency, percent analysis and crosstabulation in SPSS 13.0. According to results; opinions of almost all of preschool teachers and parents were that, music education had been necessary. It was determined that, the music educations of the preschool teachers have not been enough. There were no significant relations between the opinions of preschool teachers and their education. The teachers said, it was necessary to cooperate with parents of preschool children. There were no significant relations between the opinions of parents and their socio-economical levels. Preschool Education, Music Education, Preschool Teachers, Parents, Family
Keywords: Müzik Eğitimi_Öğretmenler; Müzik Eğitimi, Çocuklarda; Okul Öncesi_Çocuklar