Yeni kurumlar kanunu kapsamında transfer fiyatlandırması - Doğruyol, Muhittin (My University, 2008)
YENİ KURUMLAR VERGİSİ KANUNU KAPSAMINDA TRANSFER FİYATLANDIRMASI Küreselleşme süreci, mobil sermayenin daha az vergi ödeyeceği, bir başka ifadeyle vergi sonrası karın maksimum olacağı yerlere çok hızlı bir biçimde hareket etmesine olanak sağlamaktadır. Bu durum, çeşitli ülkelerde faaliyet gösteren çokuluslu şirketlerin, kazancın yüksek vergi oranlarına sahip ülkelerden düşük vergi oranlı ülkelere aktarılması için fiyatların maniple edilmesi şeklinde kendini gösteren transfer fiyatlandırmasının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu çalışma ile transfer fiyatlandırmasının Türkiye uygulaması incelenmiştir. İnceleme sonucunda transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı uygulaması ile vergi güvenlik müessesesi konusundaki önemli bir boşluğun kapatıldığı ancak uygulamada bazı sorunlarla karşılaşılması ihtimalinin yüksek olduğu sonucuna varılmıştır.

TRANSFER QUOTATION IN SCOPE OF THE NEW CODE OF CORPORATE TAX Globalization provides opportunity to move fast toward where mobile capital will pay less tax and namely where profit will be at the maximum after taxes. This situation causes a transfer quotation appearing as manipulation of prices in order to transfer multinational companies having their operations in various countries from countries having higher tax rates for revenues to countries having less tax rates. This work examines application of transfer quotation in Turkey. According to this examination, it was seen that an important deficiency regarding application of camouflage of earning by transfer quotation and tax administrations have been closed but possibility to face some problems during the application is still high.
Keywords: Fiyatlandırma; Muhasebe; Örtülü Kazanç; Transfer Fiyatlandırması