Türk hukukunda anonim ortaklıklarda esas sermayenin azaltılması - Ormanlı, Selda (My University, 2005)
Türk Hukukunda Anonim Ortaklıklarda Esas Sermayenin Azaltılması konulu tezimiz üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde temel kavramlar başlığı altında esas sermayenin azaltılması kavramı, Türk Ticaret Kanunundaki düzenlemesi ve hukuki niteliği ayrıca esas sermayenin azaltılması nedenleri ve esas sermayenin azaltılması sayılmayan durumlar açıklanmıştır. İkinci bölümde Türk Ticaret Kanununa göre esas sermayenin azaltılması ayrıntıları ile incelenmiştir. Söz konusu inceleme esas sermayenin azaltılmasına hakim olan ilkeler, esas sermayenin azaltılması yöntemleri, türleri, usulü ve azaltma ile birlikte arttırma ana başlıkları altında gerçekleştirilmiştir. Üçüncü ve son bölümde ise esas sermayenin azaltılmasının sonuçları ve hukuka aykırı durumlar ve bu durumlar sonucunda uygulanacak usul ve yaptırımlar yer almaktadır. Son olarak, sonuç bölümünde yaptığımız çalışma ile esas sermayenin azaltılması düzenlemesinin anonim ortaklıkların sağlıkları için gerekli olduğunun tespitine yer verilmiştir.

Our thesis this subject Share Capital Decrease at Incorparation Partnership in Turkish Law comes into existence three parts. In first part, at basic concepts headline under what share capital decrease concept this arrangement in Turkish Law and law status furthermore share capital decrease reasons and to be not counted situation share capital decrease are explanation. Share capital decrease with detail according to Turkish Commerce Law is researched. In question research; principles are dominate to share capital decrease, methods are share capital decrease, types are share capital decrease, procedure is share capital decrease and decrease with increase under main headline is realized. In third and final part, give place results are share capital decrease and law against situation and at there situations results application method and sanctions take part. Finally, with study share capital decrease arrangement for health incorporated partnerships are necessary stabilization.
Keywords: Hukuk; Özel Hukuk; Ticaret hukuku